Градска лука / К.М.
11/05/2022 u 06:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наутичка сезона у Херцег Новом и даље упитна: Криза и рат у Украјини зауставили и пловила

Нисам оптимиста, јер не очекујемо госте са тржишта Русије, Украјине и Бјелорусије, земаља које су наша емитивна тржишта кад је у питању наутички туризам, казао је Божо Укропина

Осам већих пловила, од којих четири катамарана, која су била кратко укотвљена у Градској луци Шквер, потом упловљавање туристучког брода "Анита" којим је стигло 90 путника и најава доласка једрењака с туристима удахнули су живот луци и граду... Да ли је то најава нешто квалитетније наутичке сезоне, тек остаје да се види. Божо Укропина, директор Градске луке, појашњава да прва пловила обично стижу крајем априла.

-Број пловила је на нивоу прошле године, али није као 2019. године, када смо били пуни за првомајске празнике, казао је Укропина.

Нагласио је да су прије сезоне појачали логистику за прихват бродова.

-Појачали смо дио везова, уградили два нова мостића за напајање водом и струјом пловила, док су два ремонтована. Све остале смо вратили на пристаниште јер их, због временских услова, скидамо током зиме. Спремно дочекујемо госте у том сегменту. Оно што нам свих ових година недостаје и ове сезоне ће недостајати. Чекаћемо боље дане да ријешимо правни статус, да би наша лука била у мало бољем издању и са садржајима који недостају, казао је Укропина.

Санација лукобрана

Морско добро је за ову годину опредијелило око 40. 000 еура за испитивање стања лукобрана у Луци Шквер.

-Након сезоне, биће рађена детаљна студија и испитивање стања лукобрана, као и израда идејног рјешења санације. Лукобран тражи квалитетну санацију како би се обезбиједила сигурност пловила на сидришту и добили везови са спољне стране за туристичке бродове љети. На тај начин би се лукобран продужио, појачао и санирао постојећи, навео је Укропина. За санацију лукобрана биће потребно 800.000 еура.

Према информацијама Туристичке организације, у празничном периоду у граду је боравило око 6.000 гостију.

-Очекујемо већ од 10. маја да крену и већи туристички бродови из Котора и Будве према Градској луци Шквер. Надамо се бољој наутичкој сезони у односу на прошлу годину, која ће уједно употпунити и туристичку понуду града. Излетнички туризам је традиционална понуда и то је реклама за наш град, да понесу лијепе утиске и неки од њих пожеле да дођу на љетовање у Херцег Нови. Због свега тога би наша лука требало да изгледа мало пристојније, истакао је Укропина.

Од нове владе очекују рјешавање правног статуса луке

Од нове владе Укропина очекује да допринесе рјешењу правног статуса Градске луке Шквер којег 12 година настоје да регулишу са Морским добром и надлежним министарствима.

-Поучени свим дешавањима, и ми ћемо као Будва предузети исти корак тражења концесије, да не бисмо ризиковали с тендерима, да неко не би имао првенство у односу на град, који би требало да управља овим врло важним ресурсом, истиче Укропина.

Тврди да је лука у Херцег Новом једина у Црној Гори и окружењу са неријешеним статусом.

-Више је правних субјеката, а нема уговора са Морским добром које газдује обалом. Треба нам акт којим се регулише коришћење, уређење и улагање у то подручје- нагласио је Укропина.

На наутичку сезону гледа са опрезом.

-Нисам оптимиста, јер не очекујемо госте са тржишта Русије, Украјине и Бјелорусије, земаља које су наша емитивна тржишта кад је у питању наутички туризам. Корона је обиљежила протекле двије године. Очекивали смо бољу сезону ове године јер се пандемија стишава, али дешавања у Украјини не уливају наду. Ту је и поремећај ситуације са енергентима, дешава се глобална инфлација свуда и све ће то утицати на платежну моћ, поготово малих система, каква је Црна Гора и државе око нас. Сви ћемо бити директно погођени и то ће имати негативни утицај. Цјелокупну ситуацију морамо сагледати опрезно, наглашава Укропина.

Прошле године су у сезони били пријатно изненађени посјетом хотелима, као и бројем гостију из окружења, али ни та чињеница Градској луци није донијела одговарајући пословни резултат.

Укропина је додао да Градска лука Шквер нема одговарајуће везове за већа пловила и јахте, а газдује само пристаништем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:23