Херцег Нови / - к.м.
03/09/2021 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема више препрека за прикључење Херцег Новог на регионални водовод

Потписивањем споразума између предузећа "Регионални водовода Црногорско приморје" и акционарског друштва “Приморје” хотел & рестаурантс окончан је застој у радовима на прикључењу Херцег Новог на регионални водоводни систем, саопштено је из РВЦП

„Завршетак радова на пројекту спајања једине општине на црногорском приморју која још увијек није директно прикључена на РВС, након готово годину кашњења, коначно је извјестан“, саопштио је директор РВЦП Јосип Ђурашковић.

Он је казао да је успјешно постигнут Споразум у поступку исплате правичне накнаде за непотпуну експропријацију пред Управом за катастар и државну имовину подручне јединице Тиват.

Тиме је окончан поступак по жалби коју је на Рјешење о извршењу непотпуне експропријације поднио власник парцеле, преко чијег земљишта, у дужини од око 35 метара, пролази траса регионалног водовода.

Поступак је, оцијенио је Ђурашковић, у великој мјери био узрокован “тврдим и непопустљивим ставом” који је заступала претходна управа Регионалног водовода у међусобним контактима са власником земљишта.

„Након успјешног договора, коначно су се стекли услови за несметани завршетак радова на пројекту повезивања Херцег Новог, и за завршетак изградње прве фазе РВС система Црногорског приморја“, истакао је Ђурашковић.

АД “Приморје” се тим Споразумом обавезало да повуче предметну жалбу и дало сагласност да се на дијелу парцела поставе и употребљавају цјевоводи, оптички кабал и пратећа инфраструктура.

Они су се обавезали и да ће омогући несметан приступ моторним возилима, радним машинама, као и особама које Регионални Водовод овласти.

РВЦП се Споразумом обавезао да, у року од 15 дана од закључења, исплати правичну новчану накнаду за непотпуну експропријацију у износу од 3.554 ЕУР на рачун тог АД.

“Како претходна управа РВЦП није успјела да у дужем року постигне договор са представницима „Приморја“ и Управом за катастар ПЈ Тиват, ово је узроковало застој у радовима који су почели у мају 2020. године”, рекао је Ђурашковић.

Он је додао да је обуставом радова, чији је рок завршетка био 180 дана, том државном предузећу причињена штета по више основа.

“Планираним завршетком радова би се спријечили потенцијални додатни трошкови на које, сходно уговору о изградњи, извођач радова има право”, казао је Ђурашковић.

Регионални водовод је, како је казао, био онемогућен да оствари додатни приход током овогодишње љетње туристичке сезоне.

Ђурашковић је оцијенио и да се Херцег Нови, да је био прикључен на РВС у предвиђеном року, не би суочио са несташицом воде и рестрикцијама током шпица туристичке сезоне.

“Поред директне штете, незавршено „градилиште“ на дијелу Јадранске магистрале је у великој мјери отежавало нормално функционисање и живот становницима Тивта, као и бројним гостима”, додао је Ђурашковић.

РВЦП ће, како је навео, пројектом прикључења обезбиједити испоруку 200 л/с (литара у секунди) воде високог квалитета за подручје херцегновске ривијере.

Радови подразумијевају изградњу 3,2 километара новог цјевовода и оптичке инфраструктуре на територији општине Тиват, чиме ће се на систем повезати раније изграђени дио Регионалног водовода.

Финансијску подршку у виду кредита за развојне пројекте РВЦП, укључујући и овај пројекат, обезбиједила је Европска банка за обнову и развој.

Регионални водовод је за припрему и релизацију пројекта повезивања Херцег Новог на РВС уложио 400 хиљада еура сопствених средстава.

(МИНА)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:29