/ - FOTO: FLICKR
15/04/2022 u 06:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нерентабилно пословање затворило фарме пилића на сјеверу Црне Горе

Рјешење проблема видимо у повећању откупне цијене живих пилића и добијању дозволе за извоз живинског меса, закључено је на састанку власника живинарских фарми

Власници живинарских фарми са подручја општина Бијело Поље, Андријевица и Рожаје одлучили су да, због нагомиланих проблема, обуставе даље пословање.

Нагласили су да су ту одлуку донијели након што су безуспјешно покушавали да одрже састанак са представницима Министартсва пољопривреде, Инвестиционо развојног фонда и компаније Месопромет која има учешће у овом ланцу производње.

Казали су да су морали да се одлуче на овако непопуларн потез, јер би им, због тренутних кретања на тржишту, сваки даљу рад доносио само губитке.

-Чињеница је да је Министарство пољопривреде одобрило и исплатило новчану помоћ за потребе у живинарском сектору, али то ни најмање није ријешило трајни проблем и нормално функционисање ове дјелатности. Тренутна откупна цијена живинског меса је 1,80 еура по килограму, што је био случај и 2013. године када су пропратни трошкови производње били неколико пута мањи. Поскупљење хране једнодневних пилића као и свега осталог што је неопходну за ову производњи фармере кошта 2,11 еура по килограму, што је знатно више од откупне цијене меса. То јасно указује да нам наставак рада доноси само губитке. Уз то нијесмо наишли ни на разумијевање откупљивача, компаније Меспромет који држи монопол над откупом живинског меса. Послије свега остало нам је једино да обуставимо рад и затворимо фарме – саопштили су власници живинарских фарми након одржаног састанка.

Казали су да рјешавање изнијетих проблема виде у повећању откупне цијене живих пилића и добијања дозволе за извоз живинског меса.

-Рјешавање проблема видимо у формирању откупне цијене живих пилића која не може бити мања од 1,60 еура по килограму живе мјере. На овај начин фармерима би се омогућило праћење производње са прецизираним уговором утврђене цијене хране, цијене једнодневних пилића која се за вријеме турнуса може увећати са процентуалним увећањем откупне цијене живинског меса. Други начин је обраћање захтјевом Управи за безбиједност хране ради добијања одобрења за извоз живих пилића у окружење гдје је цијена мого већа– истакли су фармери, додајући да надлежни треба да знају да је затварање фарми најгоре могуће рјешење и да ће се на тај начин Црна Гора суочити са још већим недостатком пилећег меса, а и значајан број радника остаће без посла

Власници живонарских фарми тврде да су због новонастале ситуације онемогућени да враћајиу рате дугорочних кредита које су подигли ради организовања производње пилећег меса.

-Нам је држава практично гарантовала да ће наша производња бити рентабилна и да се ради о послу од кога може пристојно да се живи. На основу тих гаранција ми смо, залажући сопствену имовину, подигли дугорочне кредите. Сада смо због нерантабилне производње и затварања фарми дошли у ситуацију да не можемо да враћамо мјесечне рате. Тако смо остављени на милост и немилост банкама које ће почети да плијене нашу имовину. Тражимо да држава крајње одговорно сагледа позицију у којој смо се нашли не нашом кривицом и да нам пружи руку помоћи- поручили су фармери.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:58