Пут Томашево-Соколац / -Милован Нововић
28/08/2021 u 07:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Незадовољни мјештани Бијелог Поља затвориће путеве за концесионаре

До 5. септембра очекујемо озбиљну реакцију надлежних министарстава и Општине Бијело Поље,уколико та реакција изостане блокираћеи регионални пут Томашево-Пљевља, као крајњу ненасилну мјеру- каже Вукоман Крговић, предсједник МЗ Галица

Поводом санације локалних путева од стране концесионара ШИК "Лим'' из Бијелог Поља и нерјешавања проблема око санације асфалтног пута Томашево-Соколац предсједник Мјесне заједнице Галица Вукоман Крговић каже да ће мјештани незадовољни урађеним радикализовати своје захтјеве и затворити путеве за концесионаре.

- Иако је извршна директорица ШИК-а "Лим", Горица Дубак обавијестила јавност да је санација путева успјешно завршена и да путеви које користи концесионар никад нијесу били бољи, ситуација на терену је све то демантовала. Пошто је у сриједу пала киша, показала се сва неозбиљност наведеног концесионара која се може граничити са трагикомедијом. Иако су мјештани били незадовољни начином и количином санације, са кишом се показало да и то што је насуто по путу није насип, него иловача, која је путеве учинила горим него што су били прије насипања - наглашава Крговић и додаје да до 5. септембра мјештани очекују озбиљну реакцију надлежних министарстава и Општине Бијело Поље, сходно захтјевима који су раније поднијети и стрпљиво ће чекати до 7. септембра, због устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.

Квалитет асфалта није прилагођен носивости преко 50 тона

- Напомињемо, да је концесионар, на срећу остатка мјесне заједнице, запрљао само дио путева које користи, јер пут Соколац-Рудо Поље и Рудо Поље-Камено Поље, које су раније уништили, нијесу ни покушали да санирају. Други проблем је некадашњи асфалтни пут Томашево-Соколац, који представља једну од најгорих дионица у Црној Гори. Овај путни правац повезује више села у нашој МЗ у укупној дужини од преко 30 километара, али ових седам километара некадашњег асфалта представљају дионицу којом се савладава највећи успон уз Галицу. Пут је асфалтиран прије скоро 30 година и то веома неквалитетно, па је веома брзо пропао. Један од разлога је и што квалитет асфалта није прилагођен носивости тешких камиона, преко 50 тона, које концесионари користе за одвоз грађе са подручја наше МЗ- истиче Вукоман Крговић.

-Уколико та реакција изостане мјештани ће радикализовати своје захтјеве и потпуно затворити све путеве за концесионаре и блокирати регионални пут Томашево-Пљевља, као крајњу ненасилну мјеру-преноси Крговић мишљење мјештана.

Он наглашава да су мјештани Соколца и Писне Јеле са правом огорчени и реагују на разне начине на друштвеним мрежама и моле "све надлежне да ово упозорење схвате крајње озбиљно''.

-Молимо надлежне да хитно реагују и са концесионаром ријеше овај проблем.Мјештани су задњих пар година организовали неколико окупљања као упозорење, што није донијело никаквог ефекта. Овај пут смо спремни да идемо до краја. Ми из Савјета Мјесне заједнице Галица нијесмо у могућности да управљамо емоцијама мјештана и морамо имати разумијевања за овај заиста тежак проблем. Зато молимо да нам до 5. септембра дате одговор и да се договоре тачни термини санације ових путних праваца-каже Крговић.

Он појашњава да подручја ове МЗ представља најзапостављенији дио општине Бијело Поље, икао се деценијама одавде експлоатише огромно шумско богаство.

- Умјесто да ови крајеви добију најбоље путеве, воду, струју и остале инфраструктурне објекте средства добијена од концесија усмјеравају се на рјешавање комуналних питања у другим селима и мјесним заједницама - истиче Крговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:25