До границе са Србијом пут није асфалтиран / Б.Је.
29/03/2022 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ни механизације ни извођача радова на реконструкцији путног првца Пљевља–Михајловица

Занимљиво је да на новом асфалту, који је јесенас постављен, већ има на десетине рупа и да је сада и он спреман за реконструкцију, каже предсједник Мјесне заједнице Црљенице Неђељко Унковић

Иако је рок за завршетак реконструкције путног правца Пљевља–Михајловица пробијен за осам мјесеци, на терену још увијек нема механизације ни извођача радова. Мјештани околних села тврде да их нико не обавјештава о пословима на градилишту, а да притом свакодневно имају проблеме када су у питању недовршени радови. Кажу да штете трпе сви учесници у саобраћају, као и да све личи на то да се читав посао реализује јако неозбиљно.

– Ако кажемо да је сада лоша ситуација, онда морамо признати да је била много лошија током прошле године. На крају прошлогодишњих радова извршено је асфалтирање чиме је значајно олакшано кретање овим путним правцем. Међутим, занимљиво је да на том новом асфалту има на десетине рупа и да је он већ сада пропао – каже за "Дан" предсједник Мјесне заједнице Црљенице Неђељко Унковић.

image

Тренутни изглед трасе пута Пљевља - Михајловица

Б.Је.

Унковић оцјењује да је приликом реконструкције на овом путном правцу причињено низ грешака, те да мјештанима посебно смета што од Пљеваља до мјеста Ранче нигдје није предвиђено аутобуско стајалиште. Унковић напомиње да су се из мјесне заједнице у више наврата обраћали на бројне адресе тражећи објашњења за недостатке, али да у већини случајева нијесу добили одговоре. Изузетак је Министарство капеталних инвестица које је на жалбе мјештана МЗ Црљенице послало одговор али, како каже Унковић, у одговору нијесу навели у којој мјери ће недостаци бити отклоњени.

– Умјесто конкретних одговора саопштили су нам податке које уопште нијесмо тражили – наводи Унковић и додаје да ни сада немају никаквих обавјештења да ли ће и када почети радови.

У закашњењу и радови на другим путним правцима

Поред кашњења на путном правцу Пљевља–Михајловица, пуних 15 мјесеци касни се са завршетком реконструкције путног правца Пљевља–Бољанићи. Овај дио магистралног пута Пљевља–Чајниче требао је да буде завршен у децембру 2020. године. Не завршава се ни путни правац Бијело Поље–Пљевља, а, како сазнајемо, радови на овој дионици касне готово двије године и не могу се завршити до краја године.

– Чекамо шта ће се на крају десити, али једно је сигурно – на градилишту нема механизације за рад – каже Унковић.

Он додаје да има информације да су и представници Мјесне заједнице Отиловићи и Вијенац писали приговоре због начина реконструкције саобрћајнице Пљевља–Михајловица.

Подсјећамо, реконструкција 13 километара саобраћајнице од Пљеваља до границе са Србијом почета је крајем августа 2020. године. Према тадашњем плану, радови је требало да се заврше за 12 мјесеци. Умјесто да се реконструкција оконча прошле године у августу, из Дирекције за саобраћај је поручено да ће радови бити завршити до 15. новембра 2021. године. Када и то обећање није испоштовано дато је друго, по коме се завршетак радова очекивао до краја прошле године, али ни то није испуњено.

Тренутно, коловоз овог путног правца је у већем дјелу пресвучен са два слоја асфалта. На појединим локацијама други слој асфалта није у потпуности повезан, а на неким мјестима видна су оштећења. Према тврдњама представника извођача радова, неопходно је читав путни правац пресвући и трећим слојем асфалта. Међутим, питање је да ли ће оштећења на другом слоју асфалта бити санирана или ће трећи слој прикрити све мањкавости. Оно што мјештане посебно интересује јесте када ће радови бити настављени и хоће ли бити завршени прије почетка љетње туристичке сезоне, јер је ова дионица дио пута од Београда, преко Пријепоља и Пљеваља, до Жабљака и Рисна.

Вриједност радова које изводи предузеће Црнагорапут је 8,2 милиона еура, а цио посао финансира се из кредита Европске инвестиционе банке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:30