Поглед са Чакора на Руговску клисуру / -Д.Ј.
13/06/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ни након 23 године саобраћајница Муринo–Чакор–Пећ није стављена у поновну функцију

Предсједник општине Плав Нихад Цановић истиче да је о успостављање саобраћаја на путу Мурино–Пећ било ријечи и прије неколико дана на састанку са премијером Дританом Абазовићем

Већ пуних 23 године пут, који у дужини од око 60 километара, преко планинског превоја Чакор, води од Мурине до Пећи затворен је за саобраћај. Пут је у вријеме раних дешавања 1999. године затворио КФОР, a његово поновно отварање није услиједило ни до данашњих дана, иако су за тако нешто подношене бројне иницијативе са различитих адреса. То се није десилио без обзира што је ова саобраћајница својевремено представљала најкраћу везу којом су се југоисточна Србија, Косово и Македонија повезивале са Јадранским морем. Гранични прелаз на овом путу, који је направљен прије скоро сто година, није још увијек успостављен, иако су из Владе Црне Горе годинама то упорно најављивали. Из Министарства унутрашњих послова су истицали да су још 2014. године владе Црне Горе и Косова у Приштини потписале споразум о изградњи граничног прелаза Котлови–Кућиште. Наводили су да је овај споразум наредне године ступио на снагу и да су тада формиране експертске комисије за његово спровођење. Но, и поред тога повезивање Мурине и Пећи преко Чакора није успостављено, без обзира што je још 2011. године, уз постављање сигнализације, извршена реконструкција пута на црногорској територији и што се у владиним документима наводи да је то предуслов ефикасне прекограничне сарадње Црне Горе и Косова. Тако је сада између Црне Горе и Косова у функцији само један гранични прелаз и то Кула–Савине воде на путу Рожаје–Кула–Пећ.

image

Од Чакора до Пећи нема пролаза већ 23 године

-Д.Ј.

Предсједник општине Плав Нихад Цановић истиче да је о успостављање саобраћаја на поменутом путу било ријечи и прије неколико дана на састанку који је премијер Дритан Абазовић имао са челницима општина са сјевера Црне Горе. Цановић истиче да је и том приликом из више разлога инсистирао да Влада да максималан допринос да се ова саобраћајница што прије стави у потпуну функцију.

–Ја сам на састанку са пермијером Абазовићем поново ставио ди знања да што прије треба успоставити гранични прелаз на путу који од Чакора води ка Пећи и то на самој граници између Црне Горе и Косова. Истакао сам да је то од велике важности за читаву Црну Гору ради ефикасније размјене добара и лакше циркулације, не само локалног становништва, него и бројних туриста који изражавају жељу да посјете ове посторе. Надам се да су у Влади на прави начин разумјели ову иницијативу и да ће она убрзо бити преточена у дјело, с обзиром да има велики развојни значај – казао је Цановић у изјави за "Дан".

Чакор јако важна туристичка дестинација

Из Невладиног удружења "Клуб Велика" подржавају иницијативу да се што прије, уз успостављање посебне заштите за подручје Чакора, отвори и пут који преко овог планинског превока води ка Пећи.

-Подсјећамо да "Клуб Велика", као завичајно удружење, које окупља Величане и пријатеље, од оснивања указује на значајне потенцијале овог дијела Црне Горе и покреће разне иницијативе како би се ови природни ресурси користили на одржив начин, од чега би корист имале и локална заједница и наша држава. То подразумијева и поновно успоствављање саобраћаја према Пећи, гдје би се гранични прелаз поставио тамо гдје су природне и историјске границе. Надлежни коначно морају да схвате да се Чакор не смије посматрати само као сировинска база за експлоатацију шуме, већ као подручје од изузетне туристичке и сваке друге важности – у име Удружења Клуб Велика, каже Гојко Кнежевић.

Да се ради о оправданој иницијативи потврдио је и предсједник Мјесне заједнице Мурино Бранислав Оташевић, истичући да се назначени пут потпуно неоправдано више од двије деценије држи у блокади.

–Народ овога краја је вјековима био природно упућен према Метохији. Зато је путем преко Чакора циркулисао велики број људи. Нама је Пећ три пута по километражи ближа од Подгорице. Међутим, последњи ратови су прекинули ту природну везу и ставили нам рампу ка Метохији. Мислим да је крајње вријеме да се та рампа подигне како би овај пут, ког је још 1925. године на великој свечаности отворио краљ Александар, поново профункционисао. Тај пут је одувијек био развојна жила куцавица овог краја и надлежни коначно морају да схвате да треба да уклоне административне баријере које га чине неупотребљивим – закључио је Оташевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:20