Stari grad i Pristan / -STARI GRAD I PRISTAN
24/06/2022 u 06:31 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Niko ne spava zbog decibela sa Pristana

Mještani Pristan tvrde da su aplikacijom sa mobilnog telefona koja mjeri novio buke, na 250 metara udaljenosti od ugostiteljskih objekata na zapadnoj strani izmjerili 85 decibela

Odlukom o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji najjužnije opštine, usvojenoj na sjednici Skupštine opštine Ulcinj još u junu 2020. godine, po kojoj nivo buke iz svih izvora u akustičnim zonama ne smije prelaziti 60 decibela, nije donio mir Ulcinjanima i turistima koji se ovih dana odmaraju na ulcinjskoj rivijeri.

Naprotiv, sve su češće reakcije i nezadovoljstvo zbog nepodnošljive buke u vrijeme noćnog odmora.

- Ovo je jezivo, ali stvarno jezivo. Ne ide mi se kući, to je strašno. Ni jedan gost neće da ostane u smještaju nakon prve noći.Niko nema ništa protiv da ugostitelji rade, samo da se sve svede na propisane mjere i da ima ko da to kontroliše i sprovodi - ističu nezadovoljni mještani Pristana i tvrde da su aplikacijom sa mobilnog telefona koja mjeri novio buke, na 250 metara udaljenosti od ugostiteljskih objekata na zapadnoj strani, u blizini Starog grada, izmjerili 85 decibela.

"Tiha zona" na Bojani samo na papiru

Odluku o askustičkim zonama po kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju "Tihe zone u prirodi", na tom prostoru ni dvije godine kasnije ne može se reći da se vratio mir. Sve je više pritužbi na buku, a jednako se žale i mještani i gosti.

Buku registruju svakodnevno, pravila nema, nerijetko zna da bude od ujutru do kasno u noć, skoro svakog dana, a posebno vikendima i državim praznicima.

Na viber grupi vlasnika objekata na rijeci Bojani često se objavljuju podaci ko, kako i na kojoj lokaciji remeti svakodnevni mir. Кomunalna policija nije u stanju da riješi problem zbog, kako kažu, nedovoljno ljudstva, a izostala je i propisana kaznena politika prema onima koji krše odluku.

Ulcinjani i njihovi gosti tvrde da je slično bilo u noći između srijede i četvrtka u ulici Hafiz Ali Ulćinaku gdje od preglasne muzike iz lokala do jedan čas izjutra niko nije mogao spavao.

Inače, granični nivo od 60 decibela predviđen je za gradske zone mješovite namjene: pojas Male i Velike plaže, pojas od kružnog toka do Male plaže te od kružnog toka do Centra za kulturu. U ostalim zonama grada i prigradskim zonama dozvoljeni nivo buke kreće se u vrijednostima od 35 do 55 decibela, zavisno od doba dana ili noći.

Odluka precizira da upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata bude dozvoljena u periodu od 21 do jedan sat iza ponoići u ljetnjem periodu, odnosno od 21 do 24 časa u zimskom periodu, pod uslovom da ne prelazi propisane granične vrijednosti nivoa buke. Novčane kazne za prekršioce kreću se od 150 do 10.000 eura za pravno lice, ako prekorači granične vrijednosti buke, dok se kazna za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice kreće od 20 do 1.000 eura.

Nedavno su iz Кomunalne policije najavili da će početi akciju kontrole lokala koji emituju muziku na teritoriji opštine Ulcinj, ali sudeći po reakcijama građana te kontrole još ne daju rezultate.Vršilac dužnosti načelnika Кomunalne policije Amir Mehmeti najavio je da će kontrole biti stroge.

- Кontrolisaće se restorani koji emituju muziku, i oni koji nemaju dozvolu za ovu djelatnost - rekao je Mehmeti i najavio akciju oslobađanja trotoara koji su zauzeti stolicama, stolovima i drugim stvarima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:37