Izgled spomenika / - JEVREJSKA ZAJEDNICA
01/07/2023 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić dobija spomenik Velveta na aerodromu Kapino Polje

Crna Gora je pomogla Izraelu kroz operaciju "Velveta" kada se borio za nezavisnost, a Izrael je bila prva država koja je priznala crnogorsku nezavisnost 2006 godine, podsjetio je počasni konzul Crne Gore u Izraelu

Na aerodromu Kapino Polje u Nikšiću biće izgrađen spomenik Velveta, u znak zahvalnosti Izraela bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori za doprinos u opstanku novonastale jevrejske države.

Skupština opštine Nikšić usvojila je na sjednici u petak inicijativu za podizanje spomen obilježja posvećenog operaciji Velveta, koju su podnijeli Jevrejska zajednica Crne Gore, Ambasada Izraela Crnoj Gori i Svjetski jevrejski kongres.

Nerezidencijalni ambasador Izraela u Crnoj Gori Johel Vilan rekao je da se spomenik gradi u znak zahvalnosti države Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i gradu Nikšiću, “za nezaboravan doprinos u opstanku novonastale države Izrael, kao i podsjetnik na prijateljstvo tada i sada.“

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot rekao je da odnos između izrelskog i crnogorskog naroda nije počeo danas, već je prožman istorijom i nezavisnošću te dvije nacije.

- Crna Gora je pomogla Izraelu kroz operaciju "Velveta" kada se borio za nezavisnost, a Izrael je bila prva država koja je priznala crnogorsku nezavisnost 2006 godine, podsjetio je Rinot.

image

Na Kapinom Polju

- JEVREJSKA ZAJEDNICA

On je kazao da se ta povezanost dvije nacije nastavlja i danas, dodajući da Izraelci čine najveći broj investitora crnogorske ekonomije u 2022. godini.

- Potrudićemo se da se tendencija rasta njihovog učešća nastavi i u narednom periodu. Turizam je glavni izvor prihoda za Crnu Goru i mi smo ponosni što smo, čak i sa ovim projektom, dio razvoja turizma ove predivne zemlje, rekao je Rinot.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan kazala je da je interesovanje Izraelaca za Crnu Goru kao investicionu i turističku destinaciju iz godine u godinu u porastu.

Prema njenim riječima, spomenik Velveta će predstavljati novu turističku atrakciju koja će grad Nikšić učiniti nezaobilaznom destinacijom za svakog Jevreja.

- Sa zadovoljstvom možemo istaći da ovom projektom dajemo veliki doprinos kako gradu Nikšiću tako i državi Crnoj Gori. Jako smo zahvalni svima koji su podržali realizaciju istog, rekla je Ofner Bokan.

Za implementaciju projekta zaduženi su Ambasada Izraela u Crnoj Gori i počasni konzulat Crne Gore u Izraelu i Jevrejska zajednica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:57