Babić / Nevena Bulajić
31/03/2023 u 07:04 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Građani malo uključeni u donošenje odluka koje se tiču zaštite životne sredine

Ispitanici smatraju da su nevladine organizacije i mediji ti koji daju najveći doprinos stanju životne sredine, a mjesne zajednice, Vlada i nadležni organi na nacionalnom nivou su loše ocijenjeni

Građani Nikšića uglavnom nijesu imali priliku da učestvuju u procesima donošenja odluka od važnosti za zaštitu životne sredine u njihovoj opštini, pokazalo јe istraživanje koje je sprovelo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u sklopu projekta „Podrška participativnom pristupu u izradi Strateškog plana razvoja Opštine Nikšić“, koji realizuju u partnerstvu sa nevladinim organizacijama „Agro eko Lukovo“ i „Putevima predaka“.

Anketirano јe 207 građana Nikšića iz 28 od ukupno 32 mјesne zaјednice,a dobijeni nalazi konsultativnog procesa i upitnika upućeni su Opštini Nikšić u formi predloga za donošenje Strateškog plana razvoja opštine Nikšić u dijelu koji se odnosi na životnu sredinu, a čija izrada je u toku.

Predstavljaјući rezultate predstvnik DMEN-a Dušan Babić rekao јe da јe njihovo istraživanje pokazalo da skoro polovina ispitanika nije koristila ni jedan od formalnih mehanizama za učešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, dok je među onima koji su dali pozitivan odgovor najveći broj ispitanika potpisivao peticiju (26,4 dsto), a značajan procenat ispitanika naveo je učešće u podnošenju inicijative ili građanske inicijative (32,3odsto). Babić јe dodao da јe većina ispitanika visokoobrazovana i u radnom јe odnosu.

– Kao prepreke za veći stepen aktiviranja šire javnosti, u najvećem broju slučajeva ispitanici su naveli nezainteresovanost, nedostatak informacija, kao i uvjerenje da pozitivnu promjenu nije moguće dostići. Oko tri četvrtine ispitanika nije zadovoljno stepenom ekološke svijesti sugrađana, a najviše negativnih ocjena za uticaj na stanje životne sredine pripisali su privredi, zatim nadležnim institucijama i organima na nacionalnom nivou, pa mjesnim zajednicama - naveo јe Babić.

Što se tiče pozitivnih ocjena, ispitanici smatraju da su nevladine organizacije i mediji ti koji daju najveći doprinos stanju životne sredine, zatim osnovne i srednje škole, dok su mjesne zajednice (MZ), Vlada i nadležni organi na nacionalnom nivou najlošije ocijenjeni.

– Ispitanici smatraju i da MZ ne obavljaju poslove iz njihove nadležnosti i da su najažurniji kada treba obavijestiti nadležni organ Opštine o problemima i potrebama stanovnika mjesne zajednice u oblasti uređenja prostora i zaštite životne sredine - naveo јe Babić.

Sječa šuma, požar i krivolov su devstacija resursa

Dušan Babić je istakao da najveći broj građana kao primjer devastacije resursa navodi sječu šuma, izazivanje požara, krivolov, nepropisno odlaganje otpada i veliki broj nelegalnih deponija, eksploataciju kamena i šljunka, zagađenje voda, nesavjesno ponašanje kako privrede tako i domaćinstava i divlju gradnju.

On je kazao da građani smatraju da lokalna uprava treba u narednom periodu reguliše upravljanje otpadom.
- Prema mišljenju anketiranih građana potrebno je uklanjanje i sanacija deponija, uspostavljanje sistema adekvatnog odlaganja, reciklaže i ponovne upotrebe otpada. Predložena je izgradnja Reciklažnog centra i reciklažnih dvorišta. Neophodno je i postavljanje dodatnih kontejnera za odlaganje otpada u prigradskim i na lokacijama u gradu - istakao je Babić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:43