Nikšić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
12/03/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Kampanja srednjoškolaca o sajber nasilju dostigla preko milion pregleda

Nikšićki srednjoškolci iz četiri srednje škole danas su predstavili četiri kampanje koje su kreirali posljednjih osam mjeseci uz mentorsku podršku u okviru projekta "Šta (ni)je sajber nasilje?"

Kampanje su bile usmjerene na prevenciju sajber nasilja, a Anastasija Šurbatović, članica pobjedničke ekipe je sa svojim školskim drugaricama kreirala video koji je pogledalo više od milion osoba na Instagramu. 

- Naučila sam kako da svoju svijest o ovoj temi podignem na viši nivo a zatim kako da utičem na podizanje svijesti svojih vršnjaka - kazala je Anastasija 

Svoju nagradu-vaučer za kupovinu u prodavnici tehničke opreme ova pobjednička ekipa će pokloniti socijalno-ugoženoj porodici. 

Tokom procesa kreiranja kampanja mentorsku podršku pružale su Svetlane Mandić i Snežane Nikčević. 

Mandić je istakla da smo svjedoci toga da smo i dalje u visokoj mjeri medijski nepismeni i da je značaj projekta u skretanju pažnje na sajber nasilje "koje se sve češće događa, a o kojem se sve manje govori."

- Ovi mladi ljudi su pokazali da svojom kreativnošću, znanjem, snagom mogu uputiti značajne poruke da se sajber nasilje zaustavi i uticali na mlade, ne samo iz Nikšića i Crne Gore, već i širom regiona, jer doseg od preko 1,5 milion pregleda je uspjeh kakav na ovim prostorima nije viđen - kazala je Mandić.

Nikčević iz NVO 35mm kazala je da je ponosna što su mladi iz Nikšića bili hrabri da istupe i najglasnije moguće poruče i vršnjacima i odraslima "da je ono što se dešava u onlajn prostoru neodvojivo od naše svakodnevnice mimo njega".  

Za izrađene kampanje, timovi su dobili simbolične poklone u vidu vaučera za kupovinu u prodavnici tehničke opreme u ukupnoj vrijednosti od 630 eura.

Koordinatorka projekta Nada Jeredić iz NVO Alfa centar istakla je da su sproveli istraživanje o prepoznavanju i učestalosti sajber nasilja u Nikšiću i da su rezultati zabrinjavajući. 

- Podaci pokazuju da 36,2 posto ispitanika navodi da su doživjeli određeni vid onlajn neugodnosti, 81,7 posto navodi da nisu bili žrtve sajber nasilja, a njih 18,3 da jesu. Žrtve sajber nasilja navode da u svojoj okolini poznaju još nekog ko je imao isto iskustvo - kazala je Jaredić. 

Vrijeđanje u onlajn interakcijama doživjelo je 9,9 posto ispitanika, njih 17,1 posto dobijali su neželjene poruke i komentare, 5,2 posto imalo je problem dijeljenja ličnih informacija bez dozvole, a 72,6 posto nije imalo takvo iskustvo. 

Ukupno 72,2 posto navodi da su naišli na lažne vijesti o dešavanjima u zemlji i svijetu, 25 posto na lažne vijesti o nekome koga poznaju a njih 10,7 posto na lažne vijesti o sebi, dok 9,5 posto navodi da nisu nailazili na lažne vijesti

- 16,7 posto ispitanika smatra da je sajber nasilje dijeljenje privatnih informacija i fotografija bez dozvole, dok 12,7 smatra da je to govor mržnje, uznemiravanje i prijetnje - navela je Jaradić i dodaje da 81 posto ispitanika smatra da se treba obratiti roditeljima a 27 odsto nastavnicima u školi.

Projekat je podržan u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima je klaster "Zajedno: Nikšić i Plužine".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:17