Зграда Водовода у Никшићу
12/01/2022 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшићки Водовод потрошачима испоставио рачуне за децембар: Нови удар на буџет грађана

Ми смо тражили да тог повећања не буде сада. Чекамо одговор Регулаторне агенције и вјерујем да ће јануарске фактуре бити умањене, каже Жељко Цицмил

 Уз поскупљење хљеба, након новогодишњих и божићних празника Никшићане је дочекао још један удар на буџете домаћинстава. Ових дана стижу им децембарски рачуни градског предузећа "Водовод и канализација" који су у односу на новембар увећани за око три еура. Поскупљење је за Никшићане било изненађење, а о промјени цијена предузеће је дало обавјештење на свом сајту 17. децембра. Вршилац дужности директора "Водовода и канализације" Жељко Цицмил у изјави "Дану" појашњава да је нови цјеновник услуга урађен по методологији за утврђивање цијена регулисаних комуналних дјелатности коју је прописала Регулаторна агенција за енергетику и регулисане комуналне дјелатности.

– Ми смо тражили да тог повећања не буде сада. Чекамо одговор Регулаторне агенције и вјерујем да ће јануарске фактуре бити умањене. Не знам хоће ли цијене бити враћене на старо, а чим добијемо одговор предузеће ће се огласити саопштењем, рекао је Цицмил.

Комунално чека сагласност Општине

Децембарске фактуре Комуналног предузећа остаће на нивоу из претходног мјесеца. Међутим, в.д. директора тог предузећа Милета Милатовић истиче да ће владин програм "Европа сад" највјероватније резултирати корекцијама цијена и њихових услуга.

– Ми ништа не можемо да урадимо без сагласности Општине. Разговараћемо на ту тему и видјећемо шта ће бити у наредном периоду, казао је Милатовић.

Сакупљање, транспорт и депоновање отпада Комунално предузеће сада наплаћује 0,066 центи по квадрату објекта.


Према новом цјеновнику, који важи од 1. децембра 2021. године, варијабилни дио цијене за физичка лица је 0,51 цент по кубику воде умјесто досадашњих 0,46. Варијабилни дио цијене за физичка лица за прихватање и одвођење комуналних отпадних вода по кубику за децембар је обрачунат по 0,25 центи. На рачунима је, као и досад, ставка за плаћање заштите вода од загађења, које се по кубику обрачунавају по 0,01 цент, а на све наведено иде и ПДВ од седам одсто, па је, примјера ради, децембарски рачун за домаћинство са једним чланом, гдје се услуге "Водовода и канализације" наплаћују паушално, око 7, 60 еура. Варијабилни дио цијене воде за правна лица, према новом цјеновнику је 1,13 еура, а за прихватање и одвођење комуналних отпадних вода по кубику око 55 центи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:27