Никшић, Црна Гора (илустрација)
03/08/2021 u 16:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшић: Одблокиран прилаз депонији Мислов до

Никчевић је казао да је одлучио да одблокира прилаз депонији, јер не жели да град буде затрпан смећом и проузрокује се зараза у врелим љетњим данима

Мјештанин никшићког приградског насеља Кличево, Драган Никчевић, дозволио је данас око 13 сати одвоз смећа, након што је 30 сати блокирао пут који преко његовог имања води до градске депоније Мислов до на којој је још активан пожар, јавља агенција МИНА.

Никчевић је казао да је одлучио да одблокира прилаз депонији, јер не жели да град буде затрпан смећом и проузрокује се зараза у врелим љетњим данима.

Он је позвао надлежне да што прије изнађу локацију за привремено одлагалиште градског отпада, док се не санира проблем пожара на депонији Мислов до, која представља дугогодишњи проблем.

Никчевић је током блокаде пролаз дозвољавао само камионима са водом и грађевинским материјалом за насипање којим је затрпавана депонија како би се угасио пожар, који је као и претходних мјесеци поново захватио дубину тог привременог неуређеног градског одлагалишта отпада.

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић раније је рекао да локална управа ради све како би ријешила тај дугогодишњи горући еколошки проблем града.

Ковачевић је казао да Служба заштите и спашавања држи пожар под контролом како се не би проширио и захватио остатак Будоша, док су надлежне службе предузеле све како би се критична мјеста на депонији тампонирала и ублажио проблем, као што је урађено и прије мјесец и по када је горио Мислов до.

Према његовим ријечима, тешко је дугогодишњи проблем ријешити за два мјесеца, мада је локална власт одмах по преузимању управљања градом почела рјешавање питања градске депоније.

Ковачевић је подсјетио да су са Министарством екологије, планирања и урбанизма почели активности око изградње рециклажног центра и изналажења начина за санирање Мисловог дола.

Депонија Мислов до удаљена је шест километара од центра Никшића и као дивље одлагалиште једна је од најцрњих еколошких тачака у Црној Гори.

Одлагање градског отпада на депонији Мислов до, на површини око два хектара, почело је 2.003 године, уз образложење надлежних да ће то само бити привремено рјешење.

Депонија је почела да се формира у природном удубљењу, да би се годинама формирало вјештачко брдо различитог отпада, а локација, према оцјени еколога, није задовољавала стандарде ни у данима кад је постала привремена.

На годишњем нивоу у Мисловом долу депонује се око 20 хиљада тона различите врсте отпада који није раздвајан ни по једном критеријуму и до данас је одложено 650 хиљада тона различитог отпада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:32