Ekološka akcija u romskom naselju Brlja / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
22/04/2024 u 17:33 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Nikšić: Realizovana ekološka akcija u romskom naselju Brlja, mještani traže sanaciju divlje deponije

Povodom dana planete zemlje u organizaciji Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić realizovana je ekološka akcija u romskom naselju Brlja, koja je obuhvatala uklanjanaje divlje deponije sa kojom godinama imaju probem oko 80 mještana ovog naselja.

Miljaim Delija samostalni savjetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić kazao je da će Opština nastaviti sa ovom ekološkom akcijom i u drugim naseljima. 

- Potrudićemo se da u u što kraćem roku postavimo dva velika kontejnera, jer bez njih se ovdje ne može živjeti - kazao je Delija. 

Inače, mještani Brlje već decenijama žive pored divlje deponije koja im, kako kažu, ugrožava zdravlje. Mnogi su dolazili, kažu, i obećavali sanaciju ovih baraka kao i preseljenje mještana na drugo mjesto, ali do danas, od obećanja ništa nije ispunjeno. 

- Imamo u planu i da do kraja ove godine renoviramo barake mještana Brlje, koje su u loše stanju ili pokušati da im nađemo neki drugi smještaj - kazao je Delija i dodao da se nada rješavanju problema kako otpada tako i mještana baraka.  

image

Ekološka akcija u romskom naselju Brlja

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Sadrija Beganaj na Brlji živi od 1988. godine i kaže da im je tada rečeno da će privremeno biti na tom mjestu, a tu su do danas. 

- Ovdje je gore živjeti nego u logoru. Dolaze ovdje i obećavaju da će nas preseliti negdje drugdje, da će nam napraviti bolje uslove za život, ali ništa od toga. Djeca nemaju ni gdje da se igraju, sve je zatrpano otpadom - kaže Begana i dodaje da imaju i veliki problem sa zmijama koje se pojavljuju i ulaze im u stambene objekte, što stvara strah kod svih mještana, posebno djece. 

image

Ekološka akcija u romskom naselju Brlja

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Otpad, kaže Beganaj, dovoze iz grada i poziva nadležne na hitno rješavanje problema. 

Beriša Đavi, koji u ovom naselju živi 4 godina kaže da je pisao brojne molbe za čišćenje divlje deponije.

- Šahte se pune i izlivaju i ovdje se ne može disati. Neophodno je da nam se obezbjede bolji uslovi za život, posebno što imamo puno djce u naselju. Svi nam obećavaju, ali niko ništa ne radi a i djeca i stari su nam u opasnosti od zaraze - kazao je Đavi.

On dodaje da su dolazili i iz organizacije "Help", da su kazali da će pomoći u čišćenju i sređivanju divlje deponije i nada se da će dobiti pomoć i bolje uslove za život. 

Akcija je realizovana uz pomoć Komunalnmog preduzeća Nikšić koje je obezbijedilo mehanizaciju, a u uklanjanju otpada pridružili su se i predstavnici NVO "Budo Tomović", Defendologija i "Ključ".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:03