Reli / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
01/04/2024 u 14:45 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Reli karavan u susret Svjetskom danu osoba sa autizmom

U susret Svjetskom danu osoba sa autizmom, koji se obilježava 2. aprila, NVO Trophy Montenegro je u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Nikšić, organizovao Reli karavan za djecu iz autističnog spektra i njihove roditelje kroz bajkovite predjele netaknute prirode.

Direktor Dnevnog centra Radovan Dragnić kazao je da je ovo četvrti put da sa džip relijem organizuju ovakvo druženje i da je, za razliku od ranijih, ovoga puta povod bio Svjetski  dan osoba sa autizmom.

- Nadam se da ćemo imati sjutra materijal da pošaljem poruku da smo potrebni osobama sa autizmom i njihovim porodicama. Ovo je i poruka da smo kao društvo sazreli, da imamo Dnevni centar za autizam koji bi bio onakav kako dolikuje društvenoj zajednici, a prije svega potrebama osoba sa autizmom. Dnevni centar nema kapaciteta dovoljno za djecu iz autističnog spektra kojima je potrebno više prostora - kazao je Dragnić. 

image

Reli

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Ističe da su djeca zadovoljna, da vole da se voze i da je ovo bio izazov za sve učesnike karavana. 

Karavan je išao putem Vučja, Krnova i Lukova gdje su svi učesnici imali prilike da uživaju u predjelima i ljepotama Malog Žurima i Velikog Žurima, obližnjih potoka i prostranih livada. A na jednoj od njih, ispod Malog Žurima svi učesnici su okruženi džipovima uz osmijeh simbolično pustili balone plave boje  u nebo, u znak podrške djeci sa autizmom i njihovim porodicama.

Željko Labudović ispred pomenute NVO kazao je da je glavni motiv bio da  hrabrim ljudima i njihovim porodicama učinimo bar jedan dan u godini drugačijim.

- Takodje, cilj je i da skrenemo pažnju javnosti i na ove mlade ljude ali i na njihovu potrebu da se u našem gradu Nikšiću otvori jedan Dnevni centar za osobe sa autizmom. Mi snažno stojimo iza te ideje. Ovaj naš današnji izlet i rušenje je upućeno na to i ovo je nas prvo javno oglašavanje. Do sada nismo imali potrebu da se javno oglasavamo oko aktivnosti koje smo organizovali, ali sada želimo da pozovemo i sugerišem ljudima da daju svoj doprinos i da tim hrabrim i velikim  ljudima i njihovim porodicama pomognemo - kazao je Labudović. 

On je istakao da su na današnjem karavanu imali odziv iz cijele Crne Gore, ali i učešće ljudi iz Bosne i Hercegovine iz Mostara, koji su se odmah odazvali da pruže podršku.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice za doprinos obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:51