/ Novi izgled škole na Vilusima - foto privatna arhiva
30/09/2023 u 06:41 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Uz pomoć bivših učenika škola zasijala u punom sjaju

Realizovani su radovi na rekonstrukciji krova škole koji je godinama prokišnjavao

Direktorica Osnovne škole (OŠ) "Braća Bulajić" u Vilusima Dragana Vujović kaže da su ove godine na objektu škole urađeni vrijedni radove koji su realizovani uz pomoć bivših učenila i uz pomoć resornog ministarstva. Tako je, kaže Vujović, škola u Vilisuma početak školske godine dočekala u novom ruhu i opet zasijala.Realizovani su radovi na rekonstrukciji krova škole koji je godinama prokišnjavao.

image
foto: željko šapurić

Projekat je, kao poklon školi, uradio arhitekta Nikola Bulajić, koji je bio i nadzorni organ radova ispred Ministarstva prosvjete koje je finansiralo projekat vrijedan 85.000 eura. Zahvaljujući bivšem učeniku škole, Miloradu Bulajiću koji je donirao sredstva, urađena je fasada na ulaznom dijelu škole. Bivša učenica škole Draga Vujačić donirala je ogradu od kovanog gvožđa na glavnom ulazu,a Stevan Kovačević je zamijenio svu drvenu, dotrajalu stolariju eloksiranom. Uradili smo rekonstrukciju zbornice, biblioteke, kompjutersku učionicu i uredili školsko dvorište – kaže Vujović za "Dan" i dodaje da su u planu i drugi radovi za koje čekaju sredstva, jer nedostaje školski nameštaj, nastavna sredstva i kompjuteri.

"Prilozi za ljetopis škole u Vilusima"

- OŠ "Braća Bulajić" bila je jedna od prvih 80 škola u Crnoj Gori. Osnovana je 1892/93. godine u vrijeme knjaževine Crne Gore i prvobitno bila privatna, a 1895. godine dobila status državne škole - podsjeća u razgovoru za "Dan" Dejan Bulajić, koautor monografije pod nazivom "Prilozi za ljetopis škole u Vilusima" koji je nastavio da se retrospektivno bavi važnim događajima i ličnostima škole nakon smrti svoga oca Čedomira Bulajića. On kaže da kompletiranjem mongrafije koja je trenutno u štampi, želio i da ostavi pisani trag budućim pokolenjima kako bi nastavili da prate rad škole, a najavljuje naredne godine njenu promociju u Vilusima.

Školske 1953/54. godine izgrađena je nova zgrada škole na mjestu gd‌je se sada nalazi. 1979. godine škoski objekat je od zemljotresa pretrpio ozbiljna oštećenja, pa je škola jedno vrijeme radila u prostorijama policije. Objekkat je obnovljen 1996/97. godine.

- Ovdje je radio veliki broj istaknutih prosvjetnih radnika, kao što su Miljko Popov Bulajić i Krsto Todorov Bulajić, koji su se bavili i kulturnim radom i osnovali KUD "Vilusi"- ističe Dejan Bulajić.

Ona ističe da je ipak najveći problem škole sve manji broj učenika koji se upisuje u prvi razred, pa bi država morala više da se okrene očuvanju sela i škola u njima. Škola u Vilusima trenutno broji 10 učenika u matičnoj ustanovi i po jednog učenika u područnim odjeljenjima Gornje Rudine i Broćancu. Škola ima 13 nastavnika.

Draga Vujačić Stenhaus, koja sada živi u Londonu, kaže da joj je zadovoljstvo bilo da da svoj doprinos uređenju škole u Vilusima.

– Ovo je mjesto koje je moj pokojni suprug veoma zavolio jer smo uvijek dolazili zajedno na Viluse i provodili slobodno vrijeme. Najmanje što sam mogla da uradim jeste da na neki način dam svoj doprinos u njegovo i svoje ime našem omiljenom mjestu Vilusima i njegovom najvećem ukrasu, školi – kazala je Vujačić Stenhaus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 09:09