Беране / Фото: Д. Јововић
15/07/2021 u 04:32 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ништа од обећања: Беранци још увијек чекају зоолошки врт

У Лушким луговима ни трага од камена темељца

Прије седам година из некадашњег Министарства одрживог развоја и туризма су тврдили да је Беране погодно за изградњу зоолошког врта, односно прихватилишта за заштићену врсту животиња и да ту шансу треба искористити.

– Агенција за заштиту животне средине спровела је једну врсту мониторинга, посјетивши све приватне зоолошке вртове у Црној Гори, којих укупно има 14. Том приликом смо дошли до изненађујућих података да се територији наше државе тренутно налазе аутохтоне врсте животиња, које имају вриједност на свјетском нивоу и самим тим траже одређену врсту заштите. Беране има јединствену прилику да постане једина дестинација у држави која ће посједовати зоолошки врт већих капацитета – констатовали су тада из овог министарства.

image
Фото: Дневне новине Дан

Међутим, још увијек нема ни камена темељца за изградњу зоо врта. Из локалне управе наводе да се није одустало од изградње зоолошког врта и ЦИТЕС центара. Казали су да се касни са почетком радова, али да су у току активности у циљу реализације овог значајног пројекта.

– Стручне екипе су раније констатовале да је најприхватљивије рјешење да се прихватилиште за посебну врсту животиња гради у Беранама и то у склопу зоолошког врта. Тако је локална управа ушла у ову причу са убјеђењем да се ради о вишеструко корисној инвестицији. За реализацију овог пројекта треба прикупити значајна средства, али то свакако није нерјешив проблем. Поред тога што ће локална управа и Влада Црне Горе издвојити дио средства, очекујемо да ће помоћ стићи и од европских фондова. Надам се да ће послије одређених припрема кренути да се гради зоолошки врт у нашем граду – казао је менаџер општине Владимир Ђаковић, подсјећајући да се Црна Гора на путу европских интеграција обавезала да поштује Конвенцију о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака кроз оснивање Центра за прихват животиња са ЦИТЕС листе.      

Из Владе Црне Горе су прије више од шест година најавили да ће ЕУ финансирати изградњу зоолошког врта у Беранама, а из локалне управе потврдили да су добили увјеравања да ће се на десној обали Лима, на локацији Лушки лугови, градити модерни зоолошки врт, једини такве врсте у Црној Гори. У оквиру зоолошког врта планирана је и изградња ЦИТЕС центра за тренутно држање и бригу о напуштеним, болесним и повријеђеним животињама, које нису у стању да опстану у дивљини, као и животиња које су конфисковане услед нелегалног држања у заробљеништву, нелегалне трговине, увоза, извоза или других разлога утврђеним законом. Наводили су да се тај пројекат, у оквиру програма Техничка помоћ за пројекте Дунавске регије, финансира из средстава Европске уније, те да је партнер на овом пројекту Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе које, средствима опредијељеним капиталним буџетом за 2016. годину, подржава његову реализацију.

Ипак, и поред оваквих најава и чињенице да се прије пет година пројектни тим Општине Беране састао са експертима ангажованим на овом пројекту Мартином Етхофером и Гораном Вукобратовићем са циљем да се присутпи изради пројектне документације изградња још није почела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:11