/ - Министарство
20/10/2021 u 11:09 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова иницијатива за садњу маслина НВО Инфо спорт - ЦГ Бар

У циљу заштите и унапређења животне средине, предлажемо да се у двориштима свих институција које раде са дјецом и за дјецу, у којима је маслину као културу због климатских услова могуће садити, засадимо паркове маслина за дјецу Црне Горе, каже предсједник НВО „Инфо спорт ЦГ- Бар”

На свечаности поводом почетка бербе маслина, организованој прошле суботе поред Старе маслине на Мировици, предсједник НВО „Инфо спорт ЦГ- Бар” Миодраг Бановић, упутио је јавни позив надлежим институцијама и грађанима Црне Горе да се акција садње племенитог дрвета под називом „Млади маслињаци дјеце Бара” прошири ипрерасте у „Млади маслињаци дјеце Црне Горе”.

- У години јубилеја, када се обиљежава три деценије од проглашења еколошке државе Црне Горе, а у циљу заштите и унапређења животне средине, предлажемо да се у двориштима свих институција које раде са дјецом и за дјецу (вртићи, основне и средње школе, факултети, дневни центри за особе са сметњама у развоју, центри за напуштену дјецу, Црвени крст, Војска Црне Горе, спортски и културни центри, здравствене установе, туристичко-угоститељски објекти и објекти вјерских заједница) у Бару, Улцињу, Будви, Тивту, Котору, Херцег Новом, Подгорици, Голубовцима, Тузима и Даниловграду, у којима је маслину као културу због климатских услова могуће садити, засадимо паркове маслина за дјецу Црне Горе - каже Бановић.

image
- ZELJKO

Према његовим ријечима Иницијатива је, безрезервно подржана од свих маслинара и пријатеља маслинарства.

Бановић наводи да је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић, поздравио идеју, па ће ова НВО координирати набавку садница маслина, а Министарство ће покрити трошкове младих садница маслина.

- Власници Вртног центра ‘Прима виста’ и пољопривредне апотеке ‘Томба’, Дарко Ненезић и Александар Битровић ће нам доставити понуде за набавку младих маслина по повлашћеној цијени. Понуде ћемо на одобрење послати ресорном министарству. Сорте маслина, као стручни консултант одређиваће, без надокнаде, редовни професор на Биотехничком факултету др Момо Радуловић. Најбољи примјери за оправданост ове иницијетиве су засађени паркови маслина на територији општине Бар, обухваћени пројектом „Млади маслињаци дјеце Бара”. Засадили смо 40 паркова маслина са 950 садница маслина. Очекујемо да ће и надлежни у државним институцијама слиједити овај примјер у циљу даљег просперитета еколошке државе Црне Горе и да ће нам се придружити као партнери -  поручио је Бановић, уз захвалност свим учесницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:38