Квир Монтенегро / - фото: Квир Монтенегро
27/12/2021 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова метода превенције ХИВ-а од наредне године доступна у Црној Гори

ПрЕП jе лиjек коjи се узима превентивно, како би особа коjа jе ХИВ негативна сприjечила у наjвећоj мjери могућност да се инфицира вирусом ХИВ-а

Стичу се услови да ПрЕП, савремена високоучинковита метода превенциjе ХИВ инфекциjе, у Црноj Гори буде доступна у другоj половини наредне године, што ће значаjно помоћи у превенциjи ХИВ-а, саопштено на округлом столу „Увођење савремених метода превенциjе ХИВ-а (ПрЕП и ПЕП) и Тестирање у заjедници“, коjи jе организовао Квир Монтенегро.

Како jе саопштено, Квир Монтенегро, Црногорска фондациjа за ХИВ и НВО Jувентас од 2017. године  активно раде на увођењу ПрЕП-а у Црноj Гори и иницирали су хитно увођење адекватног програма доступности ПрЕП-а за све коjима jе таj вид превенциjе ХИВ инфекциjе потребан.

 - Наши основни принципи увођења ПрЕП-а подразумиjеваjу да ПрЕП буде бесплатан, или уз дjелимичну партиципациjу корисника за циjену лиjека, програми прописивања и надзора кориштења да буду креирани тако да омогућаваjу адекватно окружење за кориснике, аи и високо квалитетан медицински надзор и све пратеће услуге. Такође се залажемо за то да страним држављанима буде омогућено да уз љекарски рецепт купе лиjек по пуноj циjени - порука jе инициjатора.

Предсjедник Управног одбора Квир Монтенегро, Даниjел Калезић, рекао jе да се стичу услови да се у Црноj Гори, наjвероватниjе, у другоj половини сљедеће године почне са примjеном нових метода превенциjе ХИВ инфекциjе, конкретно ПрЕП-а.

 - ПрЕП jе лиjек коjи се узима превентивно, како би особа коjа jе ХИВ негативна сприjечила у наjвећоj мjери могућност да се инфицира вирусом ХИВ-а. У односу на групе коjе су у повишеном ризику од ХИВ инфекциjе, ова метода се у свиjету показала као jедна од наjучинковитиjих. У великом броjу земаља се успjешно користи већ више година. Ово jе веома важна активност и важан моменат, коjи ће у значаjноj мjери помоћи у будућоj превенциjи ХИВ-а - обjаснио jе Калезић.

ПрЕП ће, како jе казао, у Црноj Гори бити доступан свима коjи буду жељели да користе таj лиjек, а приjе почетка примjене биће креиране смjернице и протоколи у сарадњи са здравственим службама коjима ће бити регулисана комплетна процедура у вези са употребом ПрЕП-а.

- За све коjи буду заинтересовани за коришћење ПрЕП-а креирали смо wеб саjт препинфо.ме на коме се налазе све релавантне научно засноване и потврђене информациjе о ПрЕП-у као мjери превенциjе инфекциjе ХИВ-а, а у будућем периоду ће се на том саjту наћи информациjе о томе на коjи начин ће лиjек бити доступан, како доћи до ПрЕП-а, како га адекватно користити, итд. - закључио jе Калезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:19