Остаци старе спортске дворане / -Д.Ј.
22/01/2022 u 07:18 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови садржаји у Беранама десет година у обећањима

Прије шест године из Владе је речено да ће убрзо бити расписан конкурс за избор најбољег архитектонског рјешења за простор старе хале спортова у Беранама, те да су средства обезбијеђена из капиталног буџета

Ових дана навршава се тачно десет година од како је под теретом снијега срушена стара спортска дворана под Јасиковцем. Обећања да ће се на том мјесту градити нови садржаји остала су само мртво слово на папиру. Одмах након урушавања спортске хале најављивано је да ће објекат убрзо бити саниран. Умјесто тога, срушена спортска дворана се, без икакве заштите, нашла на мети бројних крадљиваца. Довољно је рећи да су лопови, између осталог, однијели два скупоцена коша, 160 рефлектора, на стотине метара електро и других инсталација, читави систем за гријање, месингане ограде, сеф тежак око 500 килограма, на стотине квадрата бакарног крова и схватити да је захваљујући нечијем немару причињена штета која се мјери стотинама хиљада еура. Да ствар буде ужасавајућа у том објекти је остала вриједна документација чији су се остаци мјесецима могли пронаћи по руинираним ходницима. Данас од те документације нема ништа.

Санација дворане није извршена иако је прије шест године из Владе речено да ће убрзо бити расписан конкурс за избор најбољег архитектонског рјешења за простор старе хале спортова у Беранама. Тада је казано да пројектни задатак по коме ће бити расписан конкурс предвиђа да се уз обнову спортског терена осмисли рјешење које ће укључивати и конгресну салу, као и додатне просторе који ће служити у спортске, културне и туристичке сврхе.

- Нови приступ у случају Берана значи да ће у наредних мјесец дана бити расписан међународни архитектонски конкурс за идејно рјешење простора старе хале спортова, након чега ће услиједити припрема тендера за комплетну пројектну документацију на бази побједничког рјешења. Средства за конкурс и израду пројектне документацију су обезбјеђена из капиталног буџета Црне Горе – речено је прије шест година из Владе Црне Горе.

image

Дарко Стојановић

-Д.Ј.
Планиран објекат за потребе ОСИ, али средства нијесу предвиђена

Из локалне управе наводе да је у међувремену беранска власт покренула иницијативу да се на мјесту старе хале спортова под Јасиковцем изгради спортска дворана прилагођена особама са инвалидитетом (ОСИ). То би, како су најављивали, била једина дворана такве врсте у држави и тиме би се обогатила спортска инфраструктура и створили услови за тренирање и одржавање спортских манифестација ОСИ. Потпредсједник Дарко Стојановић наводи да ни та идеја још увијек није реализована и да се искрено нада да ће Влада у наредном периоду имати разумијевања за овај пројекат.

- Влада ни ове године није предвидјела средства за уређење простора старе спортске дворане, односно изградње садржаја прилагођених ОСИ – потврдио је Стојановић.

Из локалне управе, потврђују да су ово била само обећања и да су ствари запеле оног тренутка када је распуштена комисија или јединица за пројекте при тадашњем Министарству одрживог развоја и туризма које је планирало средства за десетак сличних пројеката међу којима је била и стара хала спортова у Беранама. Истичу да планирана средства нијесу стигла у Беране и да је то разлог што назначени радови нијесу отпочели ни до данашњих дана.

- Још 2017. године из Министарства одрживог развоја и туризма речено је да ће бити расписати конкурс за избор најбољег архитектонског рјешења за простор старе хале. Но, до тога још у није дошло, под изговором да за те намјене нијесу обезбијеђена средства – истиче потпредсједник Општине Беране Дарко Стојановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:13