Једна од плажа у Херцег Новом / -к.м.
16/06/2021 u 06:15 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новљани се нижим цијенама боре за сваког госта

Приватни смјештаји имају већу флексибилност, јер могу лакше да раде редукцију својих цијена. Хотели то раде опрезније, јер једном драстично спуштене цијене тешко се враћају на првобитни ниво, истиче Далибор Вуковић

Снижене цијене смјештаја, укидање наплате боравишне таксе за дјецу млађу од 12 година, добар маркетинг ка емитивним тржиштима, богатија понуда и повољна епидемилошка ситуација су, како сматра Далибор Вуковић, менаџер у Туристичкој организацији Херцег Новог, рецепт захваљујући којем очекују биланс сезоне 60 одсто у односу на 2019.

image

Далибор Вуковић

-к.м.

Како појашњава, подаци о броју гостију се ажурирају сваког петка, па према последњим показатељима, у граду тренутно борави око 5.000 гостију, што је 43 одсто у поређењу са 2019. годином.
-Можемо слободно рећи да је резултат задовољавајући, јер се све своди на пројектовану цифру од 50 до 60 одсто коју смо добили од државног врха, истиче Вуковић.
Додаје да су гости претежно из региона, а највише из Србије.
- На основу пријава боравка, 38 одсто гостију је из Србије. На другом мјесту је Русија са 24 одсто, а на трећем мјесту су гости из Босне и Херцеговине- 18 одсто. То је нешто што се уклапа у наше пројекције и активности које смо радили на маркетиншком плану, јер смо се фокусирали на регион и источну Европу, појаснио је Вуковић.
Навео је да су цијене смјештаја пратиле потражњу, те да су, у односу на 2019. годину, ниже и до 30 одсто.
- Приватни смјештаји имају већу флексибилност, јер могу лакше да раде редукцију својих цијена. Хотели то раде опрезније, јер једном драстично спуштене цијене се тешко враћају на првобитни ниво, истиче Вуковић.
Нагласио је да су се у туристичкој понуди Херцег Новог, осим сунца и мора, нашли бројни интересантни сасвим нови садржаји.
-Припремили смо пјешачке и бициклистичке туре. Понуду доста базирамо на природном контрасту. Такође, креирана је градска шетачка тура, која се ослања на новоотворену Кућу нобеловца Ива Андрића, а креће од Павиљона Градске музике до Његошеве куће. Стицајем околности, због неизвјесне ситуације, припреме су започете са закашњењем, али су у овом тренутку на врхунцу- казао је Вуковић.

Отежана конекција са западном Европом

Црна Гора је однедавно отворена за регион, али и за земље Европске уније, Русију, Бјелорусију, Украјину, Израел. Ипак за госте из појединих земља потребни су ПЦР не старији од 72 сата или позитиван тест на ИГГ антитијела не старији од 30 дана.
-Постоје ту и одређени детаљи код преласка граница који су донекле измијењени. Из Србије и БиХ сада је потребно да дјеца посједују пасоше. Тренутна ситуација је да авионске конекције са регионом, источном Европом, Русијом, Украјином, па и Бјелорусијом постоје и из тих земаља се можемо надати значајнијој посјети, сматра Вуковић.

Додаје да је авио-конекција са западном Европом још увијек отежана.
-Поједини летови за сада нису потврђени, неки су помјерени, попут "Луфтханзе" која је требало да стартује у мају, а помјерена је за јул. Ситуација са тим тржиштима ће увелико зависити од авио- конекција, које ће опет зависити од ситуација у тим државама. Иако смо се ми отворили, ипак није све до нас - казао је Вуковић.


Пандемија је умногоме ослабила платежну моћ па су хотелијери опрезни при формирању нових цијена.
-На основу нашег мањег истраживања, цијене ће ове године бити од 10 до 30 одсто ниже, у зависности о којим смјештајима је ријеч- истиче Вуковић.
Поред цијена, наводи да су Херцег Нови, па и Црна Гора конкурентнији и с туристичким производом, али и са епидемиолошком ситуацијом, што би могло не само да повећа биланс, већ и да продужи период сезоне и постсезоне. Боравишна такса и овог љета износиће еуро за одрасле, за дјецу узраста од 12 до 18 година је 50 центи, док се за малишане до 12 година не плаћа такса.
Иако је епидемиолошка ситуација из дана у дан све боља, захваљујући масовној вакцинацији и развијању колективног имунитета, реализација љетње туристичке сезоне биће изазов, с обзиром на велику фреквентност људи на Црногорском приморју, посебно када поново заживи авио -конекција са земљама западне Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:01