Отварање базара на бјелопољском тргу / -Милован Нововић
18/12/2021 u 06:17 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сајам креативности у Бијелом Пољу спаја културу и традицију

Овај базар показује да је наше подручје богато не само природним ресурсима, већ и људским потенцијалима, који својим радом, трудом и креативношћу заслужују да се њихови производи представе грађанима, истакла је Виолета Обрадовић, директорица ТО Бијело Поље

Упркос киши, малом броју излагача и малом броју посјетилаца, Бјелопољски новогодишњи базар, који традиционално организује локална Туристичка организација, свечано је отворен јуче на градском тргу. Широка и богата палета ручно израђених одјевних и украсних предмета, домаћих производа и колача, красили су штандове који ће бити отворени све до 31. децембра. Отварајући ову сајамску манифестацију, директорица Туристичке организације Бијело Поље Виолета Обрадовић подсјетила је да се овај базар креативности одржава од 2013. године, а осмишљен је као продајна изложба која треба да представи културу и традицију ових простора.

- Овај базар показује да је наше подручје богато не само природним ресурсима, већ и људским потенцијалима, који својим радом, трудом и креативношћу, заслужују да се њихови производи представе грађанима. У питању је манифестација на којој се промовишу традиционалне вриједности, попут домаће радиности, старих заната, рукотворина, као и понуда наших угоститеља, физичких и правних лица који се труде да дају допринос да се туристичка понуда Бијелог Поља подигне на виши ниво - истакла је Обрадовић.

image

Виолета Обрадовић и Петар Смоловић посјетили излагаче

-М.Н.

Собзиром на да се базар одржава у духу ногодишњих празника, Обрадовић је истакла и да су припремили и богат културно-забавни програм, награде за посјетиоце и излагаче, као и друге садржаје.

- Позивамо наше суграђане да посјете базар, пробају и дегустирају производе и тако дају допринос да ова манифестација задржи своје посебно мјесто у понуди Бијелог Поља - поручила је Обрадовић, подсјећајући да ће се базар одвијати у складу са мјерама које је препоручио Институт за јавно здравље Црне Горе.

Бјелопољски новогодишњи базар посјетио је и предсједник Општине Петар Смоловић који је искористио прилику и да поразговара са излагачима.

Своје производе из "Слатке фабрике" на базару представила је Арнела Хајдарпашић.

-Бавим се производњом домаћих торти и колача, припремљених по старим добрим рецептурама, а има и оних модернијих, чини ми се за свачији укус по нешто. Надам се да ће суграђани доћи да посјете мој штанд, пробају и купе колачиће, увјере се у квалитет и савршен укус, те да ћемо сви заједно уживати у празничној чаролији- казала је Хајдарпашић.

На манифестацији за свакога по нешто

Разне рукотворине за дјецу, ручно израђене, изложила је Амра Мушовић из радионице "Моје крпице".

-Сви посјетиоци базара овдје могу пронаћи дивне ручно рађене играчке, украсе за косу, капице, брошеве, лептир машне - казала је Мушовић.

Бјелопољка Амра Длакић још од своје осме године бави се домаћом радиношу, плетењем и хеклањем, а своје рукотворине изложила је и на овогодишњем базару.

-Поред капа и шалова, имамо и занимљиве торбе и корпице, тако да се надам да ће се допасти суграђнима и да ће одабрати нешто за себе и своје најмилије - казала је Длакић, додајући да је базар сјајна прилика да промовише свој рад, јер је, како је истакла, посао опао због пандемије корона вируса.

Машан Бојић изложио је своје играчке и казао да се коначно нада да неко окрене главу на ову врсту занатлија, и омогући да преко државе ове сувенире прузму ТО и продају као своје, док је Снежана Војиновић изложила своју домаћу радинст, казујући да је до прије двије године све поклањала, а онда одлучила да покуша нешто и да заради.

Излагачи на базару ће понудити своје производе суграђанима и свим гостима који посјете град у претпразничним данима од 12 до 20 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:47