Са састанка / - НП Биоградско језеро
17/09/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Биоградску гору од почетка године посјетило више од 50.000 туриста

Успјешна сезона која се одвијала у специфичним условима

Национални парк Биоградска гора од почетка 2021. године до 15. септембра посјетило је 50.703 туриста, што је у односу на рекордну 2019. годину око 80 одсто, саопштила је директорица Марија Дуловић на сједници Социо-економског савјета која је одржана у Центру за посјетиоце на Биоградском језеру.

 - За нама је успјешна туристичка сезона у НП Биоградска гора која се одвијала у специфичним условима. Уз реализацију програмских активности које се тичу очувања и промоције најзначајнијих вриједности овог заштићеног природног подручја и конструктивне предлоге свих субјеката који доприносе квалитетном одвијању туристичке сезоне, представници ЈПНПЦГ су истакли генералне смјернице у вези са припремним активностима за наредну годину која ће се реализовати у синергији са кључним субјектима. У ЈПНПЦГ су увјерени да ће, и поред незвјесне ситуације условљене ковидом-19, уз добру припрему, наредна туристичка сезона бити успјешнија како по броју посјетилаца, тако и по укупном туристичком промету - оцијењено је на сједници.

У уводном дијелу сједнице, директорица НП Биоградска гора је истакла да је мисија Националног парка промоција и очување природе, здравог начина живота и повратак природи“.

Такође је казала да су задовољни одвијањем туристичке сезоне када се узме у обзир укупна ситуација коју је условила пандемија ЦОВИД-19.

 - Ако упоредимо податке од августа мјесеца ове и 2019. године, можемо говорити о остварењу резултата по основу продатих улазница од око 98 одсто. Такође, када говоримо о приходима од почетка године до 15. септембра, парк је остварио приходе од 93 одсто у односу на рекордну 2019. годину. Уколико временске прилике и епидемиолошка ситуација то дозволе, на посјете рачинамо до октобра мјесеца - додала је Дуловић..

Када је ријеч о структури посјетилаца, у јуну, јулу и августу, највише је било домаћих гостију из Подгорице и са приморја, док је забиљежен и већи број страних гостију из Србије, Израела и Украине. 

Испред ЈПНПЦГ Веселин Лубурић подсјетио је да је почетком јуна у Колашину одржана научна конференција под називом „Антиерозиона заштита Биоградског језера и рјешавање хидролошких проблема у сливу Биоградске ријеке и Биоградског језера“ на којој су учествовали  релевантни стручњаци из области заштите вода и земљишта.

Затим је информисао о реализацији програмских активности које се тичу заштите природних вриједности. У том контексту истакао је да су у шумском екосистему прашумског резервата спроведене кључне активности укључујући Мониторинг здравственог стања шума, као и друге активности везане за заштиту и унапређење биодиверзитета.

Представници ЈПНПЦГ - НП Биоградска гора изразили су очекивања да ће Парк у сарадњи са  НТО ЦГ и локалним туристичким организацијама на најбољи могући начин бити промовисани на регионалним и међународним тржиштима, да ће се кроз капиталне инвестиције реконструисати пут од локалитета Краљево коло до језера, извршити санација других путних праваца у циљу боље доступности дестинације, те реализовати низ других активности на побољшању туристичке инфраструктуре и понуде, уз активности на заштити екосистема, што је и примарни циљ НПЦГ. 

На састанку су се чули предлози за унапређење туристичке понуде током наредне године, као и иницијативе о заштити простора. С тим у вези, кључну примједбу изнио је шеф Службе заштите НП Миле Рнковић који је указао на потребу враћања заштитне бафер зоне у којој би био забрањен лов чиме би се ефикасније вршила физичка заштита простора НП Биоградска гора, те да се о истом упути иницијатива ка Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:31