/ Биоградска гора - Биоградска гораБиоградска гора
13/04/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NP Biogradska gora od sjutra otvoren za posjetioce

Njihove službe su na terenu kako bi uredile najfrekventnije lokacije, popravili i postavili novi turistički mobilijar

Nacionalni park (NP) Biogradska gora od sjutra će biti otvoren za posjetioce, najavljeno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

- NPCG polako otvaraju svoje kapije i pripremaju se za novu turističku sezonu - kazali su iz NPCG.

Oni su naveli da su njihove službe na terenu kako bi uredile najfrekventnije lokacije, popravili i postavili novi turistički mobilijar.

- NP Biogradska gora otvara svoje kapije za posjetioce u petak, 14. aprila. Cijena dnevne ulaznice je četiri eurapo osobi, dok su djeca do 15 godina i osobe sa invaliditetom oslobođena plaćanja ulaznice - rekli su iz NPCG-a.

Oni su napomenuli da je cijena godišnje ulaznice 13,50 eura za svih pet Nacionalnih parkova Crne Gore uz neograničen broj posjeta.

- Spremni smo da dočekamo svoje prve posjetioce, prave ljubitelje prirode u jednoj od posljednjih prašuma u Evropi - kaže se u saopštenju.

Direktorica NP Biogradska gora Marija Dulović rekla je da će od 1. maja biti dozvoljen sportski ribolov na vodama Biogradskog jezera po tačno određenim pravilima.

Ona je rekla da će vožnja čamcima i kajacima biti dostupna kada se stabilizuju vremenski uslovi.

- Posjetioci će moći da uživaju u šetnji edukativnom stazom oko Biograskog jezera i saznaju više o bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta u Centru za posjetioce nadomak Biogradskog jezera. A tokom sezone za naše najmlađe posjetioce biće upriličene radionice edukativnog karaktera - izjavila je Dulović.

Iz NPCG-a su zamolili posjetioce da pažljivo planiraju svoj put i boravak u zaštićenim područjima, da poštuju pravila koja su jasno naznačena u parku i da ne idu neoznačenim stazama zbog velike količine snijega u višim planinskim predjelima.

- Nacionalni parkovi Crne Gore obuhvataju oko osam odsto državne teritorije i karakteristični su po svojim prirodnim, ekološkim i drugim vrijednostima i svaki na svoj način privlači različite ciljne grupe - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je turistička ponuda Nacionalnih parkova raznovrsna i zasnovana na prirodi.

- Primarna funkcija NPCG-a je očuvanje i zaštita prirodnih vrijednosti, te da su u toku programske aktivnosti u cilju očuvanja najznačajnijih biljinih i životinjskih vrsta, ekosistema i staništa - istakli su iz NPCG-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:46