Школа Мркојевићи / -Драган Стојановић
18/11/2021 u 06:57 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО "Јадрански хоризонти" затражила отварање јасличне групе у Мркојевићима

У оквиру акције анкетирања евидентирано је интересовање за боравак у јаслицама 14 малишана млађих од три године

Невладино удружење "Јадрански хоризонти" покренуло је свеобухватну акцију с циљем отварања јасличне групе вртића на територији МЗ Мркојевићи. Овакве акције се не могу одрадити преко ноћи, али је сигурно да Мркојевићи заслужују исте услове као и сви други житељи Бара.

У оквиру акције анкетирања евидентирано је интересовање за боравак у јаслицама 14 малишана млађих од три године. На основу интересовања родитеља упућена је иницијатива према надлежним институцијама, ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић" и Министарству просвјете, науке, културе и спорта, као и према МЗ Мркојевићи, која се сагласила са захтјевом и прослиједила га надлежним институцијама.

У одговору Министарства просвјете, науке, културе и спорта наводи се да ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић" покрива поменуто подручје на начин да има отворене двије мјешовите васпитне групе, узраста од три до шест година, које похађају цјелодневни примарни програм, те једну интерактивну групу, а групе су отворене у оквиру школа у Печуруцама, Доброј Води и Малој Горани. Из министарства истичу да је из свега наведеног видљиво како не постоје услови за смјештај дјеце јасличног узраста у постојећим просторијама.

Новца немају, али спремни да организују рад

-Понуђено је да се у договору са министарством и уз пристанак мјештана, адаптира простор бившег подручног одјељења које је раније било смјештено у мјесту Куње, а није у употреби већ три године. Дакле, то остаје као могућност о којој треба размислити, а притом треба имати на уму да ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић" на жалост нема средстава за адаптацију и опремање нових простора, али смо спремни да организујемо рад и омогућимо свој дјеци предшколског узраста приступ предшколском васпитању и образовању уколико се нађу донатори, или се на други начин обезбиједи довођење простора у одговарајуће стање сагласно нормативима из те области. Такође, од 14 потписаних родитеља за двоје дјеце се одмах може наћи мјесто и упис у вртићку групу - наводи се у одговору ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић", који потписује в.д. директора Оливера Мујичић.

Из НВУ "Јадрански хоризонти" кажу да се у одговору наводи да су из управе вртића "Вукосава Ивановић Машановић" разговарали са директором ОШ,,Мркојевићи", гдје су сазнали да је немогуће наћи било какав простор тамо гдје већ постоје одјељења вртића.

- Међутим, понуђено је да се, у договору са Министарством просвјете, науке, културе и спорта и уз пристанак мјештана, размотри адаптација простора бившег подручног одјељења ове школе, које је смјештено у селу Куње, осам километара од Печурица. Такође, из ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић" јасно је наглашено да немају средстава за адаптацију и опремање, али су спремни да организују рад и омогуће свој дјеци предшколског узраста приступ предшколском васпитању и образовању уколико се нађу донатори - кажу из поменутог невладиног удружења.

У међувремену, представници НВУ имали су састанак са управом вртића у Бару.

-У разговору смо сазнали да би само опремање простора за јасличну групу коштало око 15.000 еура, на шта додатно иде цијена закупа уколико то није простор Министарства просвјете, науке, културе и спорта. У разговору смо заједнички дошли до закључка да би иницијални закуп требало да буде на макар двије године, гдје би се у међувремену тражило рјешење код министарства да закуп нађе мјесто у буџету... Такав је случај с појединим вртићима на територији Бара гдје министарство плаћа закуп, или постоји нека друга солуција. Из управе нам је наглашено да је пријављени број дјеце у оквиру анкете довољан да оправда рад јасличне групе, или евентулно формирање неке мјешовите групе која би укључила и млађе од три године - кажу из НВУ.

Додају да је за родитеље локација Куње неприхватљива.

-Представници наше НВУ су додатно неформално разговарали са већином родитеља који су потенцијални корисници јасличне и постојећих група на тему могућег простора у Куњама. Готово па једногласно смо добили мишљење да им је тренутно неприхватљива та локација са становишта удаљености и позиције. Захтјев свих родитеља је био да јасличне групе треба да буду у кругу већ постојећих група вртића, који су у непосредној близини регионалног пута. Подстакнути ставовима родитеља, разговарали смо са власницима одређених простора који су у непосредној близини вртића у Печурицама, а који су спремни да направе договор око изнајмљивања простора. Остаје да се нађу донатори и да се покаже добра воља - кажу из НВУ "Јадрански хоризонти".

Предсједник МЗ Мркојевићи Сенад Арабеловић потврђује да су се још у септембру обратили министарству.

- Захтјев за отварање јасличне групе сматрамо оправданим и Савјет МЗ је још у септембру упутио захтјев министарству и ЈПУ "Вукосава Ивановић Машановић" с молбом за отварање. Савјет МЗ ће свој утицај према свим институцијама искористити како би се пројекат започео и довео до краја - казао је Арабеловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:13