Сања Црнић / К.М.
13/04/2022 u 06:40 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО „Ксена” принуђена да затвори кризни центар: Жртве насиља остале без склоништа

Наши корисници су жене и дјеца из све четири општине: Котор, Тиват, Будва и Херцег Нови. Само током 2021. имали смо 78 случајева, каже Сања Црнић

Услед неодостатка финансијских средстава НВО "Ксена - Центар за савјетодавну подршку и помоћ особама са искуством насиља из Херцег Новог", која покрива подручје Боке и Будве, затворила је кризни центар, односно стамбену јединицу за привремени смјештај жртава насиља. Број жртава је алармантан, а један стан којим располаже Центар за социјални рад је недовољан. Сања Црнић, директорка НВО "Ксена", упозорава да уколико локалне самоуправе хитно не реагују биће принуђени да затворе и канцеларију која још увијек није у потпуности оспособљена за рад.

НВО "Ксена" основана је 2019. године.

- Наши корисници су жене и дјеца из све четири општине: Котор, Тиват, Будва и Херцег Нови. Само током 2021. имали смо 78 случајева. Поред психосоцијалне и правне подршке, пружамо и пратњу повјерљивог лица-пратњу особа са искуством породичног насиља кроз институције система што је за жртву често болан и дуготрајан процес. Помажемо да се особа фокусира на проблем, да свој страх анулира потребом и жељом да себе и дјецу, уколико их има, усмјери ка излазу из тешке ситуације у којој се нашла. Породично насиље је тежак друштвени проблем из којег нико не излази као побједник. Најважније је санирати последице и омогућити жртвама остварење колико-толико нормалних околности за наставак живота - казала је Црнић.

Изостала подршка

- Кризни центар, који смо отворили јануара прошле године у Херцег Новом, поред наше канцеларије, односно центра за савјетодавну подршку, био је смјештај за хитно збрињавање особа које имају искуство породичног насиља, а радио је свега годину. На жалост, јер упркос обећањима, нисмо добили подршку ниједне Општине - казала је Црнић.

Наводи да на подручју Боке постоји и кризни центар у Котору, који је донација анонимног донатора, али и указује да су његови капацитети попуњени.

- Нажалост, ове године нећемо моћи да изађемо у сусрет нашим корисницама, зато што немамо гдје да их смјестимо. У нашој канцеларији обезбиједили смо једну собу, која може бити смјештајног капацитета, али то није соба која је сигурна, јер није за акутне случајеве породичног насиља - упозорила је Црнић.

Истиче да су досад реализовали 7 пројеката, али пројектима није покривен основни трошак, као што су просторије за канцеларију, укључујући и Кризни центар - прихватилиште за особе са искуством насиља у акутној фази када треба хитно реаговати и смјестити жртву на сигурно мјесто.

- Кризни центар сличног типа постоји у оквиру Центра за социјални рад Херцег Нови, али смо суочени са проблемом све већег губитка повјерења жртава у институције система. Управо због тога је било од кључне важности да НВО "Ксена" оформи свој Кризни центар што се и догодило почетком 2021. Охрабрени комуникацијама са општинама чију територију покривамо, отворили смо Кризни центар у јануару 2021. на тајној локацији како је и прописано, а за годину дана смјестили смо шест одраслих особа и четворо дјеце, односно укупно 10 особа. На жалост, обећања добијена у локалној самоуправи нису се реализовала, тако да смо почетком ове године, због недостатка средстава, били принуђени да затворимо Кризни центар - казала је Црнић.

Секретаријат упућује на конкурс

Из Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу појашњавају да се средства невладиним организацијама одређују конкурсом. Указују да посредством Центра за социјални рад у граду постоји сигурно склониште за жртве насиља. Бранка Грубор Божовић, самостална савјетница за родну равноправност, тврди да су врата Општине увијек отворена за НВО "Ксена" и да ће ускоро бити расписан нови конкурс за невладин сектор.

- Свака НВО може да конкурише с пројектима. Прво ће бити упућен јавни позив. Конкурс ће бити расписан најдаље у наредних мјесец и по до два мјесеца, гдје се може пријавити и НВО "Ксена" за тај пројекат, односно за финансирање стана. У Херцег Новом иначе постоји стан гдје се збрињавају жене које су претрпјеле породично насиље. Оне су збринуте у зависности од мјере која је донијета, ту се задржавају кратко или боравак наставе у Сигурној кући у Подгорици - казала је Грубор Божовић.

Истиче да су лани имали комуникацију са Општином Херцег Нови и покушали да путем јавне расправе утичу на Локални акциони план за родну равноправност 2021.-2025. који би омогућио несметано дјелимично финансирање Кризног центра и Центра савјетодавне подршке.

-Доносиоци одлука морају да знају да лоше процјене и криво донесене одлуке утичу на положај грађана који зависе од тих одлука, истакла је Црнић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:30