Са састанка / - М.Н.
29/11/2021 u 14:22 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО на сјеверу траже једнаке шансе

Од укупно 188 подржаних организација, 92 организације су биле из Подгорице, а од 380 суфинансираних пројеката, чак 199 организација је било из Подгорице, које су добиле 54 одсто свих укупно средстава, а преостали износ је припао организацијама из Никшића, Даниловграда и Цетиња, навео је Слободан Томашевић из Берана

На другом састанку НВО мрежа одржаном данас у просторијама бјелопољског ЕУ кутка, активисти невладиних организација са сјевера разговарали су о изазовима са којима се сусрећу, те договорили начине унапређења  дјеловања цивилног сектора.

Жељко Ђукић, директор НВО ММНЕ која је и организатор састанка, казао је да је послије деценију успјешног рада невладиног сектора и препознавања њиховог активизма не само од стране гађана и креатора јавних политика већ и са међународних адреса, ове године дошло до извјесног удаљавања када је ријеч о сарадњи НВО и доносилаца одлука, посебно на државном нивоу.

- То можемо констатовати на бази неколико чињеница, а прије свега на основу финансирања невладиних организација. С тога је неопходно, да пошаљемо снажну поруку да је сјевер саставни дио Црне Горе и да на сјеверу дјелују снажне организације, које на локалном, регионалном и државном нивоу, свака у свом домену, рјешава одређене проблеме – рекао је Ђукић, и додао, како има утисак да се финансирање НВО посматра као трошак, а не као инвестиција.

Слично размишља и Слободан Томашевић из Берана, који је изнио податак  да преко 76 одсто новчаних средстава иде централном дијелу Црне Горе.

- Од укупно 188 подржаних организација, 92 организације су биле из Подгорице, а од 380 суфинансираних пројеката, чак 199 организација је било из Подгорице, које су добиле 54 одсто свих укупно средстава, а преостали износ је припао организацијама из Никшића, Даниловграда и Цетиња. Сматрамо да би бар 30 одсто тих средстава требало да припадне управо сјеверу – поручио је Томашевић.

Да држава не препознаје на прави начин улогу невладиних организација већ их користи као потрошачку јединицу у буџету, мишљења је и Здравко Јањушевић.   

- Такође, наша забринутост је тим већа, што су  се ове године, током припремања буџета, могле чути констатације доносилаца одлука да треба ићи у правцу смањивања средстава, као и измјени других закона који су „ланци” за нас. Такође, држава има на претек пословног простора који није адекватно искоришћен, а не жели да га додијели невладиним организацијама за обављање свакодневних активности, а имамо и информацију, да је више кредита  везаних за пољопривреду добијено у Будви него у Бијелом Пољу – казао је Јањушевић.

Пројекат „ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе” у Бијелом Пољу спроводи НВО ММНЕ, а финансијски је подржан кроз јавни позив ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ. Пројекат финансира Европска унија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:02