/ - FOTO PRIVATNA ARHIVA
22/06/2022 u 13:35 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO “Plava planeta” iz Bara u petak organizuje okupljanje ispred Vlade

Prošle nedjelje razgovarao sam sa direktorom Opšte Bolnice Bar, dr Igorom Karišikom, koji je pokazao razumijevanje i volju da nam pomogne, u okviru svojih mogućnosti, kaže Perak

 Pozivamo nevladine organizacije, roditelje djece sa posebnim potrebama, kao i sve ljude dobre volje da nam se pridruže na protestu koji organizujemo sa ciljem da našu djecu učinimo vidljivom, a ne zapostavljenom,kaže Predrag Perak, stric i staratelj dječaka sa autizmom i osnivač NVO “Plava Planeta”.

- Podsjećam, naša djeca imaju sijaset prepreka u društvu. Od neprepoznavanja njihovih potreba, neadekvatne socijalne i zdravstvene zaštite, nedostatka asistenata… Da ne govorimo o tome da su ovoj djeci jednostavne usluge, poput šišanja ili odlaska zubaru gotovo nemoguća misija. Zalažemo se i tražimo prava na ličnu invalidninu za ovu djecu i ističemo da su dosadašnja primanja premala, odnosno neophodno je da budu uvećana, za adekvatno liječenje, odgovarajući broj asistenata. Takođe, zbog nemogućnosti da rade dok se staraju o njima, roditeljima i starateljima treba da teče radni staž. Isto tako, država nema odgovarajuću ustanovu u koju bi, u slučaju smrti roditelja, ova djeca bila smještena - kaže Perak i dodaje da je nedavno primljen u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali, ni na jedan zahtjev ili pitanje njegove NVO službenici nisu imali nikakav odgovor, niti rešenje. Takođe, nije dobio odgovor ni iz Ministarstava prosvjete i finansija.

- Prošle nedjelje razgovarao sam sa direktorom Opšte Bolnice Bar, dr Igorom Karišikom, koji je pokazao razumijevanje i volju da nam pomogne, u okviru svojih mogućnosti- kaže Perak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:43