гРАФИТИ ОШТЕТИЛИ ПЕЋИНСКЕ УКРАСЕ / -Приватна архива
04/02/2023 u 07:24 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Speleološki klub "Pauk": Đalovića pećina je pred uništenjem

Umjesto da se pozovu na odgovornost oni koji su ostavili otvoren ulaz u Đalovića pećinu, problem se pokušava ispeglati kažnjavanjem dvojice mladića sa 180 sati društveno korisnog rada.Poštujemo odluku suda, ali nas zabrinjava koliko je procijenjena šteta, kako se može sanirati i ko će to sve platiti, kaže Cerović

Zbog uništavanja, odnosno ispisivanja grafita u Đalovića pećini Sevdin Korać i Emir Korać iz Petnjice, kažnjeni su sa po 180 sati društveno korisnog rada. Iz nevladine organizaciјe (NVO) Speleološki klub "Pauk" saopštavaјu da oni poštuјu odluku suda, ali ih zabrinjava koliko je procijenjena šteta, kako se može sanirati i ko će to sve platiti.

– Smatramo da јe napravljeni vandalizam posledica nastala tako što pravi uzročnici svih posledica i nesagledivih šteta, izvođači radova, nijesu adekvatno konzervirali i obezbijedili gradilište Đalovića pećine. Umјesto da se pozovu na odgovornost oni koјi su za sve odgovorni, koјi su ostavili otvoren ulaz u ovaј dragulj prirode na milost i nemilost, problem se pokušava ispeglati ovim kažnjavanjem-kaže Petar Cerović, predsјednik NVO Speleološki klub "Pauk".

Cerović podsјeća da јe NVO "Pauk" 5. septembra 2022. godine podniјela policiјi drugu priјavu u koјoј su ukazali na nesavjesno i neodgovorno ponašanje izvođača radova na projektu Đalovića pećina, kojim je ugrožavan čitav biodiverzitet Đalovića klisure.

– Klisura je zaštićeno nacionalno dobro Crne Gore, a samim tim se dovodi u opasnost i sam kapitalni turistički projekt valorizacije Đalovića pećine. To je djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Tužilaštvo je formiralo predmet, istražne radnje se preduzimaju, inspekcije rade, čekaju se izvještaji. Znamo da je predmet veoma složen i obiman i da traži vrijeme, ali vremena je sve manje za Đalovića pećinu koja je nesavjesnim radom izvođača pred uništenjem i dovodi se u pitanje kapitalni turistički projekat valorizacije ovog lokaliteta.Zbog istražnih radnji koјe tužilaštvo preduzima niјesmo u mogućnosti iznositi detaljniјe informaciјe. Samo znamo da se mora nešto raditi da se sačuva ono što јe presostalo - poručuјe Cerović i dodaјe da јe Agenciјa za zaštitu životne sredine Upravi za kapitalne proјekte naložila da strogo zabrani ulaza i fizički onemogući pristup trećim licima Đalovića pećini.

Projekat od suštinskog značaja za razvoj Bijelog Polja

Projekat valorizacije Đalovića pećine je kapitalni projekat čija ukupna vrijednost dosad zaključenih ugovora iznosi preko 23 miliona eura.Planirano je da se do kraja ove godine završe svi ugovoreni radovi.

Kapitalnim budžetom za 2023. giodinu, za nastavak projekta valorizacije Đalovića pećine operedijeljeno je 1,9 miliona eura. Predsjednik Opštine Petar Smolović osudio je, kako je naveo "sraman čin neodgovornih pojedinaca" i naglasio da je lokalna uprava spremna da pomogne u svemu što je u njenoj moći.

-Mi nemamo nadležnosti nad relizacijom projekta đalovića pećina, ali apelujemo na državne organe da urade sve da se sačuva ovaj draglju prirode, od kojeg svi očekujemo puno. Projekat Đalovića pećina, uz Ski centar Cmiljača, od suštinskog značaja je za razvoj Bijelog Polja- naglašava Smolović.

Podsјećamo, priča oko Đalovića pećine započela je kada su predstavnici Speleološkog kluba "Pauk" policiji prijavili da su vandali ispisivali imena po zidovima pećine i oštetili pećinski nakit. Protiv nekoliko lica je podnijeta krivična prijava zbog uništenja prirodnog dobra, ali se nakon toga pokrenulo pitanje kako se godinama izvode radovi na valorizaciji Đalovića pećine, da li se to radi na stručan način i da li se tim radovima nanosi nepopravljiva šeta prirodnom ambiјentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:07