Мијушко Бајагић / -Ж.Ш.
01/08/2021 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обавезе ЕПЦГ према Плужинама мртво слово на папиру; Бајагић тврди: Ово је геноцид над народом Пиве

Били смо стрпљиви, али ћемо чим прође сезона годишњих одмора инсистирати да нам се објасни ситуација и зашто и садашње руководство ЕПЦГ не води рачуна о обавезама према Плужинама, казао је у разговору за "Дан" предсједник општине Плужине

Готово пола вијека у плужинској општини чекају просперитет који им је обећан након што су, зарад општег добра, пристали да се потопи најљепши дио насеља како би се формирала вјештачка акумулација Пивског језера за потребе Хидроелектране (ХЕ) "Пива". Најављене су и својевремено пројектоване модерне саобраћајнице, те и инфраструктурно уређење тада новог насеља, али су деценије потрошене на договоре, преговоре, потписивање уговора којим су "чврсто" дефинисане обавезе и рокови, али је до данас, углавном, све мртво слово на папиру. Децембра 2010. године, засад, последњи је потписани уговор између општинских власти и представника Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ), а пројекти прецизирани документом, како се тада истицало, били су вриједни око 11 милиона еура и требали су бити реализовани до краја 2014. године. Од планираног, казао је у разговору за "Дан" предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић, реализовано је око 30 одсто.

-Велики проблем је увијек био што су поједини, из ранијег руководства ЕПЦГ, оспоравали обавезе према Плужинама. Чак су послије 2014. године тврдили како због тога што је уговор истекао, немају обавезе према нашој општини, истакао је Бајагић.

image

ХЕ "Пива"

-ЕПЦГ

Промјеном власти на државном нивоу у Плужинама, јединој општини у Црној Гори којом већ деценијама руководи опозиција, понадали су се да ће доћи и до промјене односа према том граду. Бајагић каже да услиједила промјена и у руководству електро-енергетске компаније са којим су о неиспуњеним обавезама разговарали. Предочено им је, међутим, да се морају упознати са детаљима уговора, па да ће услиједити нови састанак на који у Плужинама чекају мјесецима.

-Били смо стрпљиви, али ћемо чим прође сезона годишњих одмора инсистирати да нам се објасни ситуација и зашто и садашње руководство ЕПЦГ не води рачуна о обавезама према Плужинама. Изгледа да било која структура дође на власт у држави на општину Плужине гледа као на територију која не припада овој држави. Заиста је несхватљиво да се оволико одуговлачи и рекло би се да је све ово што се дешава од актуелне црногорске власти геноцид над овим народом, категоричан је Бајагић.

ЕПЦГ је, према уговору, прије неколико година започела градњу дијела планиране кружне саобраћајнице, а радови, умањеним капацитетом и даље су у току у насељу Росуље које је уз обалу Пивског језера. Из године у годину, па и ове туристе дочекује прашина, бука од механизације, а и немогућност да приђу језерској плажи и угоститељско-турстичким објектима.

-Било је ту у почетку проблема због имовинско-правних односа, али то није био разлог да извођач са завршетком радова оволико касни. У јеку туристучке сезоне и ово мало туриста што имамо дочекује таква ситуација. Надам се да ће тај дио саобраћајнице коначно завршити бар за мјесец дана - каже Бајагић.

ЕПЦГ: Уговор обавезујући за компанију

Одговарајући на питања "Дана" из ЕПЦГ-а су навели да су до сада у Плужинама реализовали шест пројеката чија је вриједност у укупном износу нешто више од 2,1 милион еура. Како су нагласили, у току је реализација седмог, односно прве фазе кружне саобраћајнице чија је уговорена вриједност око 1,4 милиона еура.

-Обавезе ЕПЦГ прем општини Плужине су настале у периоду изградње ХЕ "Пива" и оне су обавезујуће са компанију, а сходно уговору који је потписан крајем 2010. године, истакли су из ЕПЦГ-а.

Појашњавајући кашњење завршетка прве фазе кружне саобрааћјнице из компаније наводе да је дозвила за грађење добијена 2017. године, а извођач је годину касније уведен у посао. У току радова проблем је била неизвршена експропријација дијела трасе, па се нису могли изводити планираном динамиком. Настали проблем ријешен је крајем 2019., а радови настављени лани и њихов завршетак се очекује у току ове грађевинске сезоне.

Како је истакао, из уговора поједини пројекти су завршени и ревидовани и ЕПЦГ је одавно могла расписати тендере, али није. Треба да наставе, рекао је он, другу фазу кружне саобраћајнице, да уреде канализациону мрежу у насељу, изграде спортски терен и, најважније, пречишћач отпадних вода-колектор, који је за Плужине један од најважнијих пројеката али за који документација још увијек није завршена. Динамички план извршења обавеза иначе је предвиђао да ЕПЦГ у 2012. години заврши сву неопходну документацију за пројекте предвиђене уговором. Из компаније су истицали да су у прве гри године трајања уговора у Плужинама реализовали четири пројекта за које су издвојили око 1,2 милиона еура. Од договореног тада су у Плужинама изградили раскрницу на улазу у насеље, која је коштала око 625.000 еура, док је уређење плаже у насељу до Пивског језера коштало око 170.000 еура. У уговором року били су у обавези и да набаве покретно дробилично постројење са припадајућом опремом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:06