Са помена / -Фото: Општина Тиват
19/04/2023 u 07:01 h
Slobodanka TripkovićSlobodanka Tripković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježena 82. godišnjica potonuća razarača Zagreb: Vanvremenski ideali heroјa za nezaborav

Ne dozvolimo nikad da prašina zaborava prekrije njihove živote i junačko djelo. Slava herojima Spasiću i Mašeri, kazao je predsјednik Opštine Tivat Željko Komnenović

Opština Tivat je u saradnji organizacijom OBNOR-a јuče organizovala komemoraciju povodom 82. godišnjice potapanja razarača "Zagreb" Kraljevske mornarice Jugoslavije i stradanja narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Vijence na spomen-obilježje u Velikom gradskom parku položili su predstavnici Opštine Tivat predsjednik Željko Komnenović zajedno sa predsjednikom SO Miljanom Markovićem i potpredsjednikom Andrijom Petkovićem, predstavnici Mornarice VCG, predstavnici ambasara Srbije i Slovenije, OBNOR Tivat, Bokeljska mornarica podružnica Tivat, ali i građani i Dječiji savez Tivta, navodi se u saopštenju CGNews.

Obraćajući se prisutnima nakon polaganja vijenaca, predsjednik Opštine Željko Komnenović podsjetio na činjenicu da kada je u aprilskom ratu došlo do kapitulacije države, zahvaljujući njima, razarač "Zagreb" nije kapitulirao niti predat u ruke italijanske okupacione vojske koja je ulazila u Boku.

– U trenutku izbijanja Aprilskog rata, 1941. godine Spasić i Mašera, su odbijajući napade neprijateljskih aviona, mijenjajući vezove po Boki gajili nadu da će stići naređenje Vrhovne komande za isplovljenje na otvoreni Jadran u pravu borbu sa Italijanima ili priključenje saveznicima u Grčkoj. Nijesu se mogli pomiriti sa sramnom izdajom ni situacijom u kojoj su mnogi mornari napuštali svoje brodove a kapetani ih pripremali za predaju Italijanima. 16. aprila su Italijani počeli da ulaze u Boku Kotorsku, a posadama je naređeno da se brodovi napuste. Tog kišnog i maglovitog 17. aprila, strahovita eksplozija odjeknula je čitavom Bokom – oficiri Spasić i Mašera, odbivši naredbe o predaji broda od strane komande, digli su u vazduh svoj ratni brod, usidren u tivatskom zalivu, i umjesto predaje zajedno sa njim otišli u smrt, u vječnost potvrđujući geslo Napoleonovog komandanta garde, generala Kambrona u bici za Vaterlo – "GARDA UMIRE, GARDA SE NE PREDAJE". U minutima prije svog odlaska u vječnost, na pramcu broda, u "brodskom stavu", salutirali su zastavi u pravcu Lovćena – naveo je Komnenović.

Herojski podvig dvojice poručnika, kaže Komnenović, odjeknuo je mnogo dalje od Bokokotorskog zaliva, brzo prešao granice tada porobljene države i obišao čitav svijet.

Komnenović je istakao da danas, 82 godine kasnije, kada svjedočimo izraženoj dehumanizaciji društva, vremenu u kom čovjek ima skoro sve, ali gubi samog sebe, prisjećanje na herojski podvig dvojice izuzetnih mladića, vraća nas vanvremenskim idealima i suštinskom značenju slobode, ljubavi, časti, ponosa, plemenitih vrijednosti za koje je tada i sada vrijedilo život dati.

– Zato ne dozvolimo nikad da prašina zaborava prekrije njihove živote i junačko djelo. Slava herojima Spasiću i Mašeri – kazao je Komnenović, piše CGNews.

Nakon komemoracije u Velikom gradskom parku, delegacija je isplovila sa pristaništa Pine ka uvali Brdišta gdje je položen zajednički vijenac u more na mjestu potapanja razarača Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:37