Pobratilmili se Nikšić i Trebinje / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
29/07/2023 u 11:54 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Obilježena Vučidolska bitka: Pobratimili se Opština Nikšić i grad Trebinje

Kovačević je ovom prilikom istakao da su danas pokazali da je Hercegovina i dalje živa i da se jednako sa obje strane klikuje i čuje ime Gospoda i ime srpsko i da se na Vučjem Doli taj glas stapa u jedan kao i da su tada

Povodom slave spomen hrama Svetog mučenika Atinogena na Vučjem Dolu i obilježavanja Vučedolske bitke u hramu je održana sveta Arhijerijska liturgija koju su služili episkop Metodije i episkop Dimitrije. Nakon službe održana je litija oko hrama i lomljenje Slavskog kolača.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ovom prilikom je položio vijenac na spomenik junacima Vučedolske bitke. 

image

Pobratilmili se Nikšić i Trebinje

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Kovačević i predsjednik grada Trebinje Mirko Ćurić su potom svečano potpisali sporazum o bratimljenju Opštine Nikšić i grada Trebinje.

Kovačević je ovom prilikom istakao da su danas pokazali da je Hercegovina i dalje živa i da se jednako sa obje strane klikuje i čuje ime Gospoda i ime srpsko i da se na Vučjem Doli taj glas stapa u jedan kao i da su tada Vučedolski ratnici 1876. godine krenuli u bitku kojom se potvrđivala sloboda i jedinstvo - Crna Gora je tada proširila svoju teritoriju, ova dolina je postala slobodna a Hercegovina koja je Nevesinskom puškom krenula u taj rat. Uskoro će biti 150 godina od Nevesinjske bitke kao i Vičidolske bitke i ko ne vidi tu zlatnu nit od Nevesinjske puške do Vučjeg Dola pa i do one 1918. godine taj ne vidi ni onu drugu zlatnu nit od Popovog Polja do Ostroga, a to su neraskidive niti koje niko neće razvezati. Nama je zadovoljstvo da bratimljenjem svjedičimo da te zlatne vidi vidimo, da nam je vid bistar, da znalo ko smo i čiji smo - kazao je Kovačević i dodao da je važno boriti se za to da nema granica.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ovom prilikom  je sa šefom kabineta Markom Perućicom položio vijenac na spomenik junacima Vučedolske bitke.

image

Pobratilmili se Nikšić i Trebinje

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

- Ako je to EU neka bude, ako je Otvoreni Balkan neka bude, ako nema ništa od toga onda neka bude sporazum između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske - dodao je Kovačević. 

Događaju prisustvuju i predsjednici opština Plužine, Nevesinje, Bileće i Gacka, predstavnici EPCG obje države kao i brojne zvanice.

image

Pobratilmili se Nikšić i Trebinje

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Ćurić je istakao da mu je čast da se posle 147 godina pokloni junacima Vičidolske bitke.

- Ta sloga koju su tada imali potrebna nam i danas nama. Ovom narodu je dosta podela na naš i njihovo, a sada neki drugi svetski moćnici hoće i crkvu da nam podijele, najponisniji dio srpskog bitisanja. Ne smemo im to dozvoliti zbog junaka koji su ovdje položili život i zbog pokolenja koji tek treba da žive - istakao je Ćurić. 

image

Pobratilmili se Nikšić i Trebinje

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Nakon obraćanja predsjednika oba grada upriličen je kulturno-umjetnički program na kojem je besjedio prof. Jovan Delić i u okviru kojeg su nastupala kulturno-umjetnička društva iz Trebinja, Plužina i Banjana.

image

Jovan Delić

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Događaj organizuju eparhija budimljansko-nikšićka, Eparhija zahumsko-hercegovačka, Parohija Banjsko-Rudinska i Odbor za izgradnju spomen hrama na Vučjem Dolu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:42