Кружни ток у Мељинама под водом / -к.м.
01/04/2022 u 06:12 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обилне падавине изазвале поплаве у Херцег Новом: Излили се потоци, поплавили подруми

Пало је чак 163 литра кише по м2, а најкритичне је било подручје кружног тока у насељу Мељине, забиљежиле и мањи одрон код Ториона, водостај Опачице је повишен, угрожена је сервисна зона у Зеленици,а Кутском пољу преливају се септичке јаме

ХЕРЦЕГ НОВИ – Обилне падавине које су од сриједе вече захватиле подручје Херцег Ноовог узроковале су плављење јавних површина и подрума неколико кућа, изливање канала за прихват атмосферских падавина, мање одроне али и изузетно повећан водостај ријеке Суторине у истоименом насељу, те потока Немила у Зеленици. Поплаве није поштеђен ни центар града низ чија степеништа су се каскадно спуштали готово водопади. Од сриједе вече до јуче ујутру пало је чак 163 литра кише по м2, а најкритичне је, како то бива деценијама уназад, подручје кружног тока у насељу Мељине, због чега је током вечерњих сати саобраћај био преусмјераван улицом Браће Педишић. Припадници Службе заштите и спасавања испумпавали су воду из неколико подрумских просторија у Мељинама. Како је казао командир смјене Видак Вуковић, најкритичније је било у Мељинама, насељу којем пријети изливање потока Немила.

-Помажемо грађанима, а и помогли смо да се санирају просторије у привредном објекту Штил на Топлој. Срећна околност је да су радници са машинама Брива помогли да не дође до већих последица - казао је Вуковић.

Из Комуналне полиције саопштавају, да је у сриједу вече, око поноћи, био онемогућен пролаз на кружном току из правца Болнице Мељине, јер је услед великих падавина дошло до спирања насипа гдје се изводе радови на санирању водотока Немила. Јуче ујутру радници компаније Брив санирали су насип, па је саобраћај пуштен око 6.30 часова. Екипе су забиљежиле и мањи одрон на путу Мељине-Ситница, код Ториона. Услед обилних падавина водостај Опачице је повишен, али и даље је на нивоу корита. Угрожена је сервисна зона у Зеленици и објекти бившег ПКБ-а. У Кутском пољу преливају и септичке јаме. Служби заштите и спасавања стижу позиви и захтјеви за врећама са пјеском.

Екипе спасилаца дежурају и прате ситуцију

Екипа припадника Службе заштите и спaсавања дежурала је јуче у Зеленици и пратила ток ријеке Опачице. На другом крају града, дивља ријека Суторина, чији је водостај алармантан. Ниво ријеке расте, па су пловила мјештана угрожена.Ријека се излила код кућа Чепрнића и Ротковића. Мјештани у сарадњи са комуналним служабам прате ситуацију. Доста барки је већ потопљено,а набујала Суторина наноси велика стабла, али и отпад.

Директор Агенције за газдовање Градском лиуком Божо Укропина каже да они засад немају штете, али у страху од потапања пловила, власници непрестано избацују воду која пуни барке.

Руководилац сектора за одржавање канализационе мреже у предузећу Водовод и канализација Ђорђе Пјешивац каже да је доток воде огроман па угрожава колектор, који функционише отежано

– Велика количина атмосферских вода улази у канализациону мрежу, што се понавља. Пумпе раде пуним капацитетима. Проблем је зачепљење канализационог колектора код хотела Делфин у Бијелој. Због зачепљења шахта дошло је до излијевања код Галеба у Игалу као и на другим мјестима, углавном, у приобалном дијелу. Радници су на терену и отклањају зачепљења у шахтовима.Примарни колектор на ривијери функционише али отежано, јер у моментима не може да прихвати сву атмосферску воду, која пробија на многим мјестима. Углавном је то кишница, која избија из шахтова, објаснио је Пјешивац за РТВ Херецег Нови.

Он додаје да због пропуста и грешака у изградњи на неким мјестима долази до мијешања атмосферских са отпадним водама, те да је највећи проблем што се приликом градње неких објеката није водило рачуна о регулисању атмосферских вода, тако да су многи одводи прикључени на канализациону мрежу, из којих долази до повременог изливања

– Због грешке које се дешавају у вишим зонама трпе најниже тачке- казао је Пјешивац

Како сазнјемо, невриjеме коjе jе прексиноћ захватило приморjе ниjе мимоишло ни Грбаљ, па је поплављен сеоски пут у близини Ластве Грбаљске, у селу Главатске кућице, а поплављена су и околна поља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:51