Пораст незапослености у Пљевљима / -Б,Је
17/03/2022 u 06:28 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од децембра у Пљевљима угашено 70 радних мјеста

Посебно су без посла остали радници у трговини и угоститељству, што се може видјети и по чињеници да су многе трговачке радње скратиле радно вријеме

Последњих мјесеци у пљеваљској општини дошло је до благог увећања броја незапослених. Увећање броја незапослених лица се поклапа с почетком спровођења програма "Европа сад". Према подацима бироа рада, тренутно је на евиденцији незапослених 3.008 особа, што је за седамдесет више него у децембру прошле године.

-На нашој евиденцији је 3.008 незапослених лица, казао је директор бироа рада Славко Тошић, додајући да постоје бројни разлози за пораст незапослености.

Он је истакао да су се неки људи у последње вријеме јављали на биро иако су већ дуго без посла. Вјеровали су да ће, ако буду на евиденцији, имати нека давања од државе, као што је био случај у претходном периоду услед пандемије вируса корона. Међутим, на биро рада су се у последње вријеме пријављивала и лица из радног односа, што значи да су нека радна мјеста угашена.

-Доста је људи дошло из радног односа да се пријави, казао је Тошић.

Број незапослених у пљеваљској општини се посебно увећао током 2020. и 2021. године. То се може видјети по подацима да је у децембру 2021. на евиденцији било готово хиљаду више незапослених него у истом мјесецу 2019. године. Током децембра прошле године било је 2.938 незапослених односно седамдесет мање него у марту ове године.

У претходном периоду велики број грађана се жалио да су услед примјене програма "Европа сад" остали без посла, јер им послодавци нијесу могли исплаћивати загарантоване зараде. То су у Пљевљима примијетили и корисници многих услуга. Посебно су без послао стали радници у трговини и угоститељству, што се може видјети и по чињеници да су многе трговачке радње скратиле радно вријеме.

Запослени су се жалили и на послодавце да не желе да им обрачунавају зараде по програму "Европа сад", па је у 12 случајева интервенисала и инспекција. Послодавци су кажњени и, како је саопштено из Управе за инспекцијске послове, присиљени да поштују законске прописе.

У Пљевљима је у периоду од 2017. до 2019. године дошло до благог пада броја незапослених. Међутим, пандемија вируса корона допринијела је поновном порасту незапослености. Током прошле године из Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Социјалдемократа стизале су оптужбе на рачун нове власти на државном нивоу, посебно на адресу управа Електропривреде и Рудника угља да врше масовно запошљавање на основу партијске припадности. На такве оптужбе из поменутих компанија нијесу одговарали. Челни људи тих компанија су у својим наступима тврдили да запошљавају нове раднике на мјестима која су предвиђена систематизацијом радних мјеста.

Раније су, у вријеме док су били опозиција на државном нивоу, из Демократског фронта и Демократске Црне Горе тврдили да кадрови ДПС-а све раде како би из Електропривреде и Рудника угља извукли што већи профит. У трци за профитом гашена су многа радна мјеста у Термоелектрани и Руднику угља, а нека од радних мјеста су остајала непопуњена. Посебно су такве критике упућиване на адресу некадашњег директора Рудника угља Славољуба Попадића.

Ако су тачне тврдње опозиционих партија да је током прошле године у Електропривреди и Руднику угља запослено неколико стотина људи, поставља се питање колико би незапослених Пљевљака било на евиденцији бироа рада да тог запошљавања није било.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 15:08