Za sada stopiran projekat kamenoloma Milošev krš / - FOTO: Koordinacioni tim za Milošev krš
28/02/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijen elaborat za kamenolom Milošev krš

Do sigurnog odbijanja elaborata potrebno je da Agencija za zaštitu životne sredine donese negativnu ocjenu projekta o kamenolomu

Komisija za ocjenu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat kamenoloma Milošev krš, kod Cetinja, odbila je elaborat, saopšteno je iz Koordinacionog tima za Milošev krš.

U dopisu Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore od 26. februara dostavljen je Izvještaj komisije od 21. februara.

Kako je navedemo u ocjeni koncesionar, iako mu je Komisija dala dodatni rok, nije dostavio traženu dokumentaciju koju je trebao da dostavi - odobrenja i saglasnosti nadležnih institucija za izmještanje dalekovoda i saglasnost Prijestonice Cetinje o davanju lokalnog puta na korišćenje.

Komisija u zaključku predlaže Agenciji "da donese odluku o odbijanju saglasnosti na Elaborat".

- Tako je diskvalifikovan cijeli koncesioni projekat i elaborat, koji, ako smo dobro shvatili, zbog nedostatka pomenute dokumentacije, nije ni stigao na ocjenu. Preostaje još da Agencija donese konačnu odluku, vjerujemo, u skladu sa zaključkom Komisije - navodi se u saopštenju Koordinacionog tima za Milošev krš.

Kako se dodaje, elaborat će biti definitivno odbijen, a projekat, vjeruju, zauvijek stopiran.

- Dok čekamo taj finalni potez, želimo da uputimo snažnu podršku ljudima u Agenciji i direktoru Milanu Gazdiću, koji su, kako nezvanično saznajemo, svakodnevno izloženi pritiscima s raznih strana, od privrede do politike, izvana i iznutra, od koncesionara do države. Želimo im da istraju u odbrani institucije, u interesu države, društva i narednih generacija. I neka ovu podršku ne doživljavaju kao još jedan vid pritiska. Ne, ovo je iskreno i od srca - navodi se u saopštenju Koordinacionog tima za Milošev krš.

Nakon iskustva s Miloševim kršem, kako kažu, mnogo bolje razumiju važnost i odgovornost Agencije.

Jer, dodaju oni, "zaštita prirode, prostora, voda, vazduha, života na operativnom i strateškom planu – za to je u Crnoj Gori potrebno mnogo hrabrosti. A vidjeli smo usput i mnoge sistemske greške i zakonske nedostatke, kojima se ignoriše lokalna zajednica, a procjena uticaja na životnu sredinu stavlja na kraj".

- Agencija staje na crtu tim silnim apetitima. U slučaju Miloševa krša stali smo i mi, udruženi mještani više sela, pa je možda položaj Komisije i Agencije donekle bio lakši - navode mještani mesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri.

Oni si sa svojim prijateljima podnijeli oko 40 pisanih primjedbi na elaborato o kamenolomu Milošev krš, i kako navode, sada se raduju ovoj pobjedi i žele javno da zahvale svima koji su im pomogli.

- U ime Koordinacionog tima za Milošev krš mjesnih zajednica Bokovo, Đinovići i Kosijeri želimo da se zahvalimo saborcima i prijateljima, Bokovljanima, Đinovićima, Kosijerima, Ulićima, Markovdoljanima, Mikulićima, Tomićima, Orašanima, Štitarima, Cetinjanima i svima koji su pomogli da odbijemo kamenolom od naših sela, da sačuvamo okolinu, vazduh, zdravlje, živi svijet, imovinu, naš put i šansu za održivi razvoj i oživljavanje šireg regiona pod Soko gradom - zaključuje se u saopštenju Koordinacionog tima za Milošev krš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:59