/ - FOTO: UPRAVA ZA KATASTAR
13/09/2022 u 14:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijen zahtjev MCP za upis prava svojine na groblju kod crkve „Sveta Petka“

Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje je cijenila i ostale dokaze sprovedene u dokaznom postupku i na osnovu svih dokaza donijela rješenje kojim se odbija zahtjev Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske kao neosnovan.

Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje, kao prvostepeni organ, postupajući u predmetu po zahtjevu Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarsku parcelu broj 1892, upisane u LN broj 236 KO Čukovići donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev MCP kao neosnovan. Radi se o parceli u neposrednoj blizini crkve ,,Svete Petke“ u selu Čukovići, na kojoj se nalazi seosko groblje.

Naime u konkretnom slučaju, Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska obratila se Upravi za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje zahtjevom br 130 od 24.05.2022. godine, za upis prava svojine na parceli koja, faktički, predstavlja  groblje u Čukovićima.  Područna jedinica Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu, podnijeti zahtjev dostavila je na izjašnjenje Prijestonici Cetinje, odnosno Direkciji za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje.

Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje  je podneskom br 07-421/22 – 1068/3 od 04.08.2022. godine jasno ukazala da Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska nije aktivno legitimisana stranka u ovoj upravnoj stvari, da nije dostavila akt o registraciji, da se predmetna nepokretnost nalazi van generalnog urbanističkog plana, detaljnog urbanističkog plana, urbanističkog projekta i van lokalne studije lokacije u vrijeme stupanja na snagu Zakona o državnoj imovini. Takođe, predmetna nepokretnost se nalazi u nacionalnom parku „Skadarsko jezero“, koje je dobro od opšteg interesa. Shodno svemu tome Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje predložila je da se zahtjev odbije kao neosnovan.

Uprava za katastar i državnu imovinu  - Područna jedinica Cetinje je cijenila i ostale dokaze sprovedene u dokaznom postupku i na osnovu svih dokaza donijela rješenje kojim se odbija zahtjev Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske kao neosnovan.

Prijestonica Cetinje smatra da je u ovoj pravnoj stvari donešeno zakonito i pravično rješenje, u zakonskom roku i iskazuje nadu da će Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje i po osnovu drugih zahtjeva  donijeti rješenja kojim se odbijaju zahtjevi MCP kao neosnovani, budući da isti nemaju pravno logično, niti životno utemeljenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:48