Одбор повјереника одржао сједницу СО Будва / -РТВ Будва
30/04/2022 u 06:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор повjереника Општине Будва усвојио буџет, крећу у припрему сезоне

Секретар Секретаријата за финансиjе Петар Оџић казао jе да је предложени буџет добио сагласност Министарства финансиjа,те да је проjектован на 36,2 милиона еура и да трећина иде на капиталне проjекте

У Будви јуче је одржана сједница петочланог Одбора повjереника Општине, који је након четворочасовне расправе, jедногласно усвоjио буџет за ову годину, чиме jе деблокиран рад општинске администрациjе и створене могућности да се град припреми за предстоjећу љетњу туристичку сезону. Сjедници ниjе присуствовао предсjедник Општине Марко Царевић, већ његов шеф кабинета Никола Jовановић, а позиву су се одазвали сви ресорни секретари секретариjата и начелници општинских служби.

Поjашњаваjући да jе Општина током прва три мjесеца имала привремено финансирање jер буџет ниjе усвоjен у законском року, секретар Секретаријата за финансиjе Петар Оџић казао jе да је предложени буџет добио сагласност Министарства финансиjа и социjалног стања,те да је проjектован на 36,2 милиона еура и да трећине иде на капиталне проjекте.

- Износ прихода и расхода у буџету за 2022. годину износи 36.25 милиона, и нешто jе нижи од остваривања у 2021. години, што говори да су и приходи и расходи реално планирани, водећи рачуна о тренутноj глобалноj геополитичкоj ситуациjи коjа ће неспорно имати утицаj на пуњење буџета и у Будви - казао jе Оџић, а преноси портал РТВ Будва.

Преко 13 милиона за инвестиционе активности

У наставку сjеднице, послиjе бурне, у jедном моменту и тензичне расправе, усвоjен jе и Програм инвестиционих активности, као и Програм уређења простора Општине Будва за 2022. годину. Како преноси портал РТВ Будва.

Код поjединих чланова Одбора повјереника постоjало jе мишљење да план инвестиционих активности треба поново ставити на jавну расправу у траjању од 15 дана.

Ови акти изгласани су након што jе изjашњавање о тим тачкама дневног реда поновљено, будући да jе послиjе додатног тумачења Статута Општине Будва утврђено да jе за њихово усваjање неопходна проста, а не већина од 4/5.
За су гласала три члана Одбора повjереника, а два су била уздржана.


Програмом инвестиционих активности предвиђена су средства у износу од 13.386.402 еура, а Програмом уређења простора 8.595.000 еура.

Предсjедница Одбора повjереника Соња Вукићевић оциjенила је да ипак ниjе риjеч о развоjном, већ потрошачком буџету.

- Овакав какав jе буџет, испада да Општина не постоjи због грађана, већ да грађани постоjе ради Општине. Ово говорим као грађанка Будве, а не као представница било какве политичке партиjе - нагласила jе Вукићевић са којом се нијесу сложиле повjеренице Снежана Мугоша и Радмила Лаиновића, а Никола Jовановић је казао да ниjе сагласан да буџет ниjе развоjни, "када се више од 30 одсто улаже у инфраструктуру".

- Ако се не усвоjи буџет, онда Одбор повjереника ниjе испунио основну функциjу. На рачуну Општине тренутно је пет милиона еура и то jе потврда да смо радили ефикасно и у интересу грађана- рекао је Јовановић, а Оџић је додао да констатациjа да jе буџет лош не стоjи "jер да jесте, ви као повjереници подниjели би амандмане да га измиjените, на шта имате право, а нисте подниjели ни jедан".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:45