Одборници СО Рожаје / В.Ра.
02/04/2022 u 06:17 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборница СО Рожаје Хаjриjа Калач упозорила: Смеће ће нам доћи главе

Уколико се хитно не крене у акциjу за пет година ће сваки педаљ наше општине бити прекривен отпадом, упозорила jе Хајрија Калач

РОЖАЈЕ – На сједници Скупштине општине Рожаје, одржаној у сриједу, 30 марта, одборници су се осврнули на стање животне средине коjа jе, како су констатовали, jедан од наjвећих проблема у овоj општини. Одборница Бошњачке странке Хаjриjа Калач, упутила jе критике на рачун Комуналног предузећа због великог броjа дивљих депониjа, посебно прозиваjући несавjесне грађане коjи, како је истакла, безобзирно труjу животну средину.

-Сваког дана све више угрожавамо животну средину и очигледно да не постоjи начин да санкционишемо несавjесне појединце док не примиjенимо казнену политику. Поред сваког локалног пута на териториjи ове општине jе право ругло. Све jе затрпано смећем и лично се стидим због тога. Без обизира на ангажовање, механизациjа Комуналног предузећа неће моћи све да се очисти већ ће морати рукама да се сакупља оно што jе неко избацио из своjе куће и авлиjе. Молим вас да почнемо да рjешавамо оваj проблем, jер ће нам смеће доћи главе. Уколико се хитно не крене у акциjу за пет година ће сваки педаљ наше општине бити прекривен отпадом – упозорила jе Калач.

Заједничким снагама мора се радити на рјешавању проблема

-Депониjа jе регионални проблем коjи траjе децениjама и не можемо сами да риjешимо то питање. Директор Комуналног предузећа труди се да смањи штетне гасове са депониjе, а што се тиче довоза смећа из Петњице, то ћемо стопирати. Мора се поjачати системски рад према грађанима на плану одржавања комуналне чистоће како не би одлагали смеће на сваком кораку. За то имамо ресурсе али морамо упрегнути заjедничке снаге на рjешавању тих проблема – рекао jе предсједник Општине Рахман Хусовић.

Одборник ДПС-а Руждиjа Калач оцијенио је да је Комунално предузеће неопремљено до те мjере да током зиме ниjе добило могућност да буде на висини задатка.

-Дуги низ година имамо проблеме са главном депониом као и великим броjем депониjа на нашем подручjу. Скоро да нема МЗ у коjоj нема више депониjа - рекао jе Калач, и питао због чега jош увиjек ниjе пуштено у рад Ћосовско врело, одакле треба водом да се снабдиjе више села а чиjа изградња jе започета приjе више од седам година.

Одборник СД Ален Калач истакао је да Комунално предузеће годинама служи за партиjско запошљавање.

-Читава политика Бошњачке странке се приjе преузимања власти заснивала на рjешавању проблема са смећем, па су чак тражили од Општине Тутин да нас туже због смећа коjе Ибром плута и стиже до jезера Газиводе. Међутим, остали су недоследни у том правцу, па jе смећа све више и више на нашим просторима. Главна градска депониjа константно дими због чега jе угрожено здравље становништва у више од 10 села. Поред свега, Комунално предузеће је дозволило да се овдjе одлаже смеће из Општине Петњица. Спреман сам да дам одборничку плату Комуналном предзећу само да се стопира таj проjекат – рекао jе Калач.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:21