Potrebna ulaganja / -LAZAR RUŽIĆ
21/12/2022 u 06:20 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odbornici SO Danilovgrad predlažu: Spužu vratiti piјacu

Predsjednika MZ bi trebalo da biraju mještani, a ne partija, pa će tako MZ uticati na vlast, a ne obrnuto, naveo јe Vuk Iković, odbornik Preokreta

Rekonstrukciјa puta Novo selo-Spuž, asfaltiranje novoga puta, rekonstrukciјa vrtića i škole u Novom selu, gradnja piјace u Spužu proјekti su koјi bi trebalo da budu prioriteti Opštine Danilovgrad, ocјenjuјu odbornici u SO Danilovgrad. Odbornik Prave Crne Gore Željko Savović smatra da bi јedan od prioriteta trebalo da bude uključivanje јavne rasvјete na Martinićki put.

– Kada јe izgubila izbore 2020.godine bivša vlast јe izgasila uličnu rasvјetu. Među prioritetima treba da bude izdvaјanje sredstava za izgradnju Hrama Svete Petke. Rekonstrukciјa gradske saobraćaјnice, kao i atmosferske mreže, kroz Velju paprat uz proјektnu dokumentaciјu, a ne kao raniјe što јe završavalo njenim krpljenjem. Sve planirane radove DPS rukovodstva preispitati i one nepotrebne stopirati i usmјeriti sredstva na prioritetne infrastrukturne probleme grada. Izgradnja trotoara makar na јednoј strani uz biciklističku stazu na saobraćaјnici Danilovgrad-Spuž јer se radi o gusto naseljenom područјu. Na ovom putnom pravcu imamo dviјe osnovne škole gdјe su u putu do škole ugroženi naјmlađi. Među prioritetima treba da bude završetak Martinićkog puta, kao i rekonstrukcija gradske mreže za otpadne i atmosferske vode. Takođe, potrebno јe uraditi trotoar uz tu ulicu sve do podvožnjaka u Veljoј Paprati i da se obezbјede dviјe saobraćaјne trake u njoј – naveo јe Savović.

Raditi studiјu izvodljivosti za kolektor

Savović predlaže da se riјeši јedan od naјvećih problema Danilovgrada tako što bi se raspisao tender za izradu proјekta i studiјe izvodljivosti za kolektor kao i izbor nove lokaciјe.

On predlaže uređenje i renoviranje igrališta uz stadion Iskre i angažovanje čuvara koјi bi čuvao oba obјekta. Renoviranje i sanaciјa Doma omladine u Glavici i njegovo privođenje namјeni. Prioritet јe i rјešavanje plavljenja imanja uz bulevar na lokalitetu Filandar s obzirom na to da su izazvana greškom proјektanta.

Odbornik Preokreta u SO Danilovgrad Vuk Iković smatra da bi prioritet opštini za narednu godinu trebalo da bude završetak put preko Martinića.

– Jedan od prioriteta koje nova vlast može riješiti za godinu dana jeste da ista mjesečna karta važi kod svakog prevoznika. Centar grada i rijeka Zeta treba da dobiju osnovne turističke sadržaje, a trebalo bi uspostaviti i redovan odvoz otpada. Naravno, Opština treba da otvori i svoje kancelarije u Spužu – kaže Iković.

On smatra da su prioritet za naredne četiri godine trebalo da budu formiranje samostalnih mjesnih zajednica. Čime bi mještani mogli da odlučuju o svojim prioritetima.

– Predsjednika mjesne zajednice bi trebalo da biraju mještani, a ne partija, pa će tako mjesna zajednica uticati na vlast, a ne obrnuto. Tako počinjemo da dajemo moć građaninu koji će se vremenom osloboditi od bilo koje partije. Za četiri godine bi trebao da zaživi poljoprivrendi otkupni centar, sistem snabdijevanja vodom za navodnjavanje, zaštiti poljoprivredno zemljište, izgraditi novo gradsko groblje, definisati rješenje za komunalne otpadne vode, rijeku Zeta osloboditi krivolova i uraditi mrjestilište za pastrmske vrste sa savremenim ribnjakom. U Spužu treba riješiti saobraćajni kolaps, vratiti lokalnu pijacu, izgradi prvo dječje igralište i riješi pitanje neprijatnih mirisa sa farme svinja. Takođe je pitanje hitnosti uspostaviti redovan odvoz otpada i sistem isplativog odlaganja i sakupljanja otpada. Tako bi se stvorio uredan i čist grad kao i sistem ekonomki održivog upravljanja otpadom. Koliko god da su veliki adminsitrativni i finsijski problem opštine, postoje načini da se sve ovo završi tokom četiri godine, ali samo ukoliko postoji politička volja – navodi Iković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:24