Фото: Општина Цетиње
17/09/2021 u 14:02 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборници разматрали приједлог Програма развоја Пријестонице вриједан седам милиона еура

За реконструкцију Бајичке улице, од Кошуте до Бајичке цркве, опредијељено је 1.000.000 еура, док је за изградњу, односно реконструкцију објеката од општег интереса предвиђено 700.000 еура

Скупштина Пријестонице Цетиње разматрала је данас Програм развоја града за наредну годину, вриједан седам милиона еура. Програм, како каже градоначелник Александар Кашћелан, одражава потребе грађана и стратешку визију локалне управе о развоју Пријестонице као културно-историјског језгра Црне Горе и важне тачке на туристичкој мапи наше државе.

Кашћелан је у обраћању одборницима казао да је Пријестоница у претходне двије године имала готово 100-процентну реализацију Капиталног буџета, наводећи да је посебно поносан на чињеницу да је у претходне три године асфалтирано преко 50 километара сеоских путева, што је допринијело већем повратку грађана на село.

-Да илуструјем боље - број регистрованих пољопривредних произвођача у посљедње двије године повећан је за више него дупло и овај податак цијеним охрабрујућим за даљи развој пољопривреде, али и руралног туризма на територији Пријестонице- казао је градоначелник.

Пријестоница је, како је објаснио, за наредну годину предвидјела наставак вишегодишњих пројеката у различитим областима.

-Приоритет сваке извршне власти јесте обезбјеђивање ефикасности рада надлежних служби и њихов ефикасан одговор на потребе грађана. Да би се то остварило потребно је континуирано занављати и набављати нову опрему, па је за те сврхе наредне године планирано 200.000 еура. По 300.000 еура предвиђено је за санацију крова Спортског центра Цетиње - ИИ фаза, реконструкцију улице Црвеног крста и дијела улице ИВ Пролетерске, као и за изградњу ИИ фазе приступног пута ка бизнис зони, како би се створили услови за изградњу азила, рециклажног дворишта и отворила Бизнис зона 2 – Заграбље, са укупно 2,34 милиона метара квадратних- казао је градоначелник Кашћелан.

Још 300.000 еура предвиђено је за реконструкцију или адаптацију објекта болничког комплекса болнице „Данило И“ и објекта старе дјечје болнице, са циљем унапређења услова за рад здравствених радника, али и пружања квалитетније здравствене заштите грађанима. Пројекат се реализује на основу меморандума који смо потписли са Министарством здравља.

-За унапређење градских, локалних и некатегорисаних путева опредијељено је 900.000 еура, а приоритет за градњу даје се локалним и некатегорисаним путевима у оним мјесним заједницама у којима се сеоска домаћинства баве пољопривредом, воћарством, сточарством, пчеларством и другим занимањима карактеристичним за овдашње предјеле, као и онима гдје постоји изражено интресовање грађана за повратак на село- навео је Кашћелан.

Према његовим ријечима, додатних 350.000 еура биће опредијељено за изградњу, реконструкцију и адаптацију градских саобраћајница.

-Двоструко више новца, дакле 700.000 еура биће уложено у изградњу и реконструкцију прве фазе Вучедолске улице са приступним путем. Овај пројекат је посебно значајан за становнике Доњег поља и насеља око понора, јер ћемо реконструкцијом Вучедолске улице и раздвајањем фекалних и атмосферских вода и њиховим одвођењем у понор ријешити деценијски проблем града- казао је градоначелник.

За реконструкцију Бајичке улице, од Кошуте до Бајичке цркве, опредијељено је 1.000.000 еура, док је за изградњу, односно реконструкцију објеката од општег интереса предвиђено 700.000 еура.

-Тај новац је планиран на рјешавање имовинско-правних односа, наставак реконструкције трга на Нјегушима, адаптацију Трга Ивана Црнојевића, наставак адаптације простора у објекту Црвеног крста за формирање биоскопа, куповину некретнина за потребе рјешавања комуналне инфраструктуре и потреба града. Све ове активности у перспективи имају за циљ отварање нових радних мјеста- рекао је Кашћелан.

У реконструкцију водоводне и канализационе мреже на Цетињу биће уложено 400 хиљада еура. „Као што вам је познато, урађен је пројекат реконструкције цетињског водовода, вриједан 10 милиона еура, који би требало да буде финансиран из кредита ЕИБ-а. Преговори са Владом Црне Горе, Министарством финансија и социјалног старања и имплементационом јединицом Владе Процоном, биће настављени у сриједу, 22. септембра“, подсјетио је градоначелник.

Он је казао да ће 1,2 милиона еура бити опредијељено за куповину некретнине и изградњу објекта за потребе социјалног становања, док је за унапређење туристичке понуде града предвиђено 100.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:48