/ foto dan arhiva
27/04/2023 u 17:43 h
DAN portal, Nevena BulajićDAN portal, Nevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka SO Nikšić: Slava grada biće Sveti Vasilije Ostroški

Odluka je usvojena glasovima skupštinske većine, a kako je ranije danas predočeno na sjednici naknadno će biti donesena odluka o načinima proslave slave Opštine

Odluka o dopuni Statuta Opštine Nikšić kojom je predviđeno da 12. maj, dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca bude slava Opštine Nikšić usvojena je na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) grada.

Odluka je usvojena glasovima skupštinske većine, a kako je ranije danas predočeno na sjednici  naknadno će biti donesena odluka o načinima proslave slave Opštine.

Odbornica „Evropskog tima za Nikšić“ Jelena Marković je najavila podnošenje ustavne žalbe jer se, kako je kazala, na ovaj način krši Ustav Crne Gore i diskriminišu građani druge vjeroispovijesti.                                                                                           

Odbornik SD-a Nikola Zirojević zatražio je da se ova tačka ukloni sa sjednice skupštine dok se ne dobje odgovor od Ustavnog suda kojem je predao na ocjenu promjene Stratuta i uvođenje slava Opštine. 

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da smatra da će Ustavni sud potrvrditi odluku. 

-Mi ovim formalizujemo nešto što već postoji i svi to unamo. Imali ste priliku da kritikujete kada je odbornička većina na Žabljaku koju je činila DPS  i izmijenila Statut te Opštine u koji je uvrstila slavu tog grada. Dan Svetog Vasilija Ostroškog je jedan veliki dan za našu opštinu i mislim da oko ovih stvari ne bi trebalo da bude sporenja. Mi formilizujemo nešto što zaista jeste identitet Nikšića, kao i sve drugo što mislimo da je identitet grada i što ćemo, ukoliko mislimo da postoji opasnost, zaštititi – kazao je Kovačević.

Odbornik „Evropskog tima za Nikšić“ Marko Burić istakao je da ova tema ne bi trebalo da razdvaja i da se možda požiurilo sa ovom odlukom.

DPS Nikšić: Sveti Vasilije i Beogradski sindikat ne idu zajedno

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac kojem je posvećen nikšićki Saborni hram inače je zaštitnik grada pod Trebjesom. Na praznik tog svetitelja od 1996. godine u Nikšiću se organizuje svenarodna litija.

U njegovu slavu u Nikšiću Eparhija budimljansko-nikšićka svake godine organizuje Dane Svetog Vasilija Ostroškog koji će ove godine biti održani od 7-12.maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 11:45