/ - Фото: Д.С.
09/06/2022 u 06:21 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одмаралиште у Сутомору претворено у депонију: Станари се буде уз змије и пацове

Из Општине кажу да је, на њихову иницијативу а у сарадњи са Главним градом као власником, покренута заједничка акција на уређењу простора око одмаралишта

Бивше одмаралиште Дјечијег савеза у Сутомору годинама је препуштено забораву и постало је ругло, а у таквом стању је дочекало и прве овогодишње госте. Иако је oбјекат готово руиниран, дио простoрија последњих година користe три ромске породице.

О томе какав су однос према овом простору годинама имале двије локалне управе, Бара и Подгорице, најбоље свједоче фотографије с лица мјеста.

Према ријечима чланова породице Бесљими, ругло у центру Сутомора није сметало појединцима из надлежних служби који су били дужни да прате стање депоније на том простору и да је на вријеме очисте.

Ромкиња Линдида Бесљими каже да се буде уз змије и пацове, али да то и није најгоре са чиме се суочавају.

image
- Фото: Д.С.

– Змије и пацови су наши вјерни посјетиоци. Но, више од тога смета нам што је овај простор постао одлагалиште земље и разног другог отпада, а све је више наших чланова који оболијевају. Смеће је практично дошло до наших врата – каже она.

Очигледно су заказале надлежне службе које су требало на вријеме да реагују и уклоне депонију. Смрад са сметлишта допире до оближњих стамбених зграда и до саме обале, а у близини је и Дом солидарности чији су посјетиоци, међу којима и странци, били изложени непријатним мирисима.

– Нисмо могли да вјерујемо да ће депонија дочекати прве туристе, али ево овдје их већ на улазној капији дочекује смеће, а смрад се шири до саме обале. Ишли смо, жалили се, тражили помоћ. О томе какву смо помоћ добили најбоље свједоче ове гомиле смећа. Дошло је лијепо вријеме, али ми не можемо да изађемо вани... Смеће углавном доносе ноћу, кад ми легенемо. А ако некога и видимо да одлаже отпад, не смијемо ништа рећи. Највише је смећа из кафића у Сутомору, али има и земље и грађевинског материјала – казала је Линдида Бисљими.

Из Општине кажу да је, на њихову иницијативу а у сарадњи са Главним градом као власником, покренута заједничка акција на уређењу простора око Дјечијег одмаралишта у Сутомору. Комунално предузеће Бар, заједно са Чистоћом Главног града, започело је радове уређење локације.

– Локација чији је власник Подгорица већ деценијама није у употреби, па су несавјесни појединци овај простор користили за одлагање различитог отпада, што је нарушавало укупан амбијент сутоморског залеђа у непосредној близини туристичких атракција и прометне саобраћајнице кроз ово насеље. Радници Комуналног, након што окосе простор, наставиће на уклањању кабастог и другог отпада, како би се овај простор коначно уредио – наводе из Општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 07:01