До врха Хајле стигло 156 ”одважних” учесника меморијала / -приватна архива
17/01/2023 u 11:54 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan 25. Memorijalni pohod "Safet Mavrić Ćako": Od 250 učesnika, Hajlu osvojilo njih 156

Oni koji su krenuli u osvajanje planinskog vrha imali su zadatak da savladaju visinsku razliku od oko 500 metara na putu dugom oko tri kilometra

U organizaciji Planinarsko-spotskog kluba "Hajla 2.403" i lokalne Turističke organizacije u nedјelju јe organizovan 25. Memorijalni pohod "Safet Mavrić Ćako", koji je okupio preko 250 planinara iz država regiona. Organizatori ističu da je na osvajanje najvišeg vrha Hajle krenulo 180 planinara, a da se zahvaljujući dobriv vodičima, snazi i upornosti trona domoglo njih 156. Prema riječima Fevzije Feke Kurtagića, predsjednika PSK "Hajla 2.403", ovo je bio jedan od najmasovnijih zimskih uspona koji je prevazišao sva očekivanja.

image

Планинари у походу на Хајлу

-Приватна архива

– Očekivali smo oko 200 učesnika, ali je na pohod došlo preko 250 aktivnih učesnika ovog jubilarnog memorijala. Vedro vrijeme je u početku išlo naruku planinarima, ali što su se više bližili vrhu vremenske prilike su bivale sve lošije. Ipak, zahvaljujući iskusnim vodičima sve je prošlo u najboljem redu – kaže Kurtagić.

Dio učesnika bio je smješten u katunskom naselju Bandžov, a oko 70 planinara bilo јe smješteno u Planinarskom domu Grope na oko 1.900 mnv. Oni koji su krenuli u osvajanje planinskog vrha imali su zadatak da savladaju visinsku razliku od oko 500 metara na putu dugom oko tri kilometra.

Planina lijepa i ljeti i zimi

Predsjednica Planinarskog saveza Crne Gore Tatjana Ivanović kazala je da je teško reći da li je Hajla ljepša ljeti ili zimi.

– Dugo godina posjećujem Hajlu u svim uslovima i teško je reći da li je ljepša ljeti ili zimi. Ipak, zimski uslovi su malo zahtjevniji, ali svako vrijeme ima svoje čari, tako da i ljetnji i zimski uslovi pružaju izuzetno lijepe poglede na Hajlu i sve okolne planine – kaže Ivanović i dodaje da je bila privilegaja učestvovati na ovom jubilarnom memorijalnom pohodu na Hajlu.

Kurtagić je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji smotre, kako bi ovaj pohod bio realizovan na najbolji mogući način.

Direktor LTO Nedžad Murić ističe da јe ovom manifestacijom, koja je bila među najmasovnijima, otvorena zimska turistička sezona.

– Ovdje imamo planinare i turiste koji su prešli čak i hiljadu kilometara da bi učestvovali na ovom memorijalu, što govori da su Rožaje dobro kotirane na turističkoj mapi. Učestvovalo јe više od 250 planinara koji će uglavnom ostvariti dva noćenja, što čini oko 500 konačišta – kaže Murić i izražava očekivanja da će brzo biti otvoreno skijalište na Turjaku.

– U februaru nas očekuje zimska džipijada, potom snoubord kamp, te dječji festival "Zlatna pahulja". Ove, kao i ljetnje manifestacije sprovode se u cilju promocije naših planina i sportskog turizma – kaže Murić.

Memoriјal јe otvorio Ismet Kalač, potpredsjednik Opštine Rožaje.

                                                                      

                                    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 11:41