Са протеста; у позадини каменолом / -Б.М.
23/12/2021 u 06:17 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан протест у Грбљу: Траже да Царевић измјести каменолом, Влада да преиспита одлуку

Фирма, која је у власништву Марка Бата Царевића, експлоатише пијесак и камен са те локације, упркос томе што јој је, како тврде мјештани, за тај посао концесија истекла у децембру 2020. године

Мјештани Вишњева окупили су се јуче на улазу у то грбаљско село у знак протеста због продужења концесије компанији "Цар инвест" за каменолом Платац.

Фирма, која је у власништву Марка Бата Царевића, експлоатише пијесак и камен са те локације, упркос томе што јој је, како тврде мјештани, за тај посао концесија истекла у децембру 2020. године. Поручују да су Влада и Министарство капиталних инвестиција усвојили концесиони акт игноришући противљење мјештана, али и Општине Котор. Тврде да је новим концесионим планом у наредних 30 година предвиђено повећање површине каменолома за пет пута у односу на постојећу, па би он у будућности заузимао 360.000 м2.

Према ријечима мјештанина Зорана Пиме каменолом постоји већ 15 година.

-"Цар инвест" тражи да продужи рад на 30 година. То би нам директно угрозило живљење, каменолом уништава еколошку средину, велика је прашина и нон- стоп се врши минирање. То смо трпјели 15 година, ако ћемо трпјети наредних 30, то не долази у обзир. Немамо ништа против фирме "Цар инвест", једноставно штитимо своје интересе јер с новим концесионим планом долази се до тога да ће овај каменолом бити на 52 метра од приватних посједа, рекао је Пима. Он је казао да се концесионим планом улази 300 метара у план приобалног појаса морског добра, подсјетивши да се у Кримовицама налази црква Св. Стефана, те да је 3/4 каменолома Платац у Вишњеви, а 1/4 у Кримовицама.

-Осталих 19/20 за наредних 30 година били би у Вишњеву. Црква се тренутно налази на 150 метара, а с новим пројектом би била на 100 метара, значи директно су угрожене и културне инстититуције, екологија и људи зато што немају свој мир. Све што је овдје асфалтирано он је то радио због свог бизниса, ми немамо корист од овог каменолома, нити тражимо. Тражимо само мир. Он је пар година радио без употребне дозволе- поручио је он.

Каменолом и у Љешевићима

Пима је најавио да ће мјештани, уколико не буде реакције надлежних у смислу повлачења концесионог плана, наставити да се окупљају.

- Не видимо перспективу да нам стоји каменолом преко пута села. Хоћемо и ми да живимо, поручио је Пима, који је на питање "Дана" прецизирао да у Грбљу, осим на локацији Платац, ради још један каменолом и то у селу Љешевићи.

- Ово поднебље захтијева да се овдје граде етно насеља. Овдје постоје пољопривредна газдинства, спортски терени, а имамо први голф терен у Црној Гори који се налази на територији нашег села. Сматрамо да је то будућност мјештана, општине, државе, а не каменолом, да га слушамо наредних 30 година, рекао је Марко Пима.

Марко Пима је, у име села Вишњево, казао да мјештанима није јасно како је ресорно министарство могло да да сагласност за каменолом када је упознато да се томе противе мјештани, мјесна заједница, Општина Котор, Црквена општина Грбаљ, да се на том подручју налазе заштићена културна добра. Такође, ово подручје се налази на 7 до 8 километара од Будве, а на свега пар минута од плажа Јаз и Трстено. Нагласио је да су мјештани преко посредника Царевићу поручили да им је јасно да није лако затворити каменолом који храни 200 до 300 људи, уз предлог да га измјести за двије- три године. Протест у Грбљу обезбјеђивала је полиција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:20