/ - SA AKCIJE
20/09/2022 u 19:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održana velika akcija čišćenja magistralnog puta Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak

Saobraćaj duž cijeloga putnoga pravca regulisali su pripadnici saobraćajne policije - Uprave policije Crne Gore.

Povodom Dana ekološke države koji se ove godine po prvi put obilježava kao državni praznik sa radnom obavezom, danas je  održana najmasovnija do sada ekološka akcija čišćenja u Crnoj Gori - putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak. Akcija je dio kampanje   "Novi list Crne Gore" jer stvarno je vakat da se okrene! 

Pored zaposlenih u Agenciji za zaštitu životne sredine, NVO ,,Zero Waste Montenegro“ i ekološkog pokreta ,,Ecopatriotizam“, u akciji su učestvovali predstavnici: Ministarstva vanjskih poslova,Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane te pripadniika Vojske Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Eko fonda, Uprave za saobraćaj, Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, Turističke organizacije Žabljak, opština i komunalnih preduzeća Danilovgrad, Nikšić, Šavnik  i Žabljak, Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Karate kluba Nikšić, Uprave za statistiku, predsvnika ambasada Ukrajine, Slovenije i Misije OSCE-a u Crnoj Gori, Državnog arhiva Crne Gore, planinara i planinarskih društava iz Crne Gore, te NVO ,,Green home“, Crnogorsko društvo ekologa, ekološki pokret Eko Bonton, Društvo mladih ekologa, Turistička organizacija Nikšić kao i volonteri Crvenoga krsta.

Akcija koja je bila i edukativnog karaktera za cilj je imala uklanjanje otpada duž cijelog putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak. Otpad  se na licu mjesta odvajao u posebne džakove za staklo, metal i plastiku, koji su dalje  transportovani do reciklažnih dvorišta gdje će se izvršiti njihovo  vaganje i prodaja, dok će dobijena sredstva biti  namijenjena za nastavak akcije pošumljavanja Crne Gore.

Građevinski otpad i šut, koji se nalazi na pomenutom putnom pravcu uklonjen je  od strane preduzeća CRNAGORAPUT i preduzeća Mehanizacija i programat iz Nikšića, dok je vodu za sve učesnike akcije obezbijedila kompanija ,,Aqua Bianca“ iz Podgorice.Takođe  lanac Trend pekara podržao je akciju hranom, a Garden Lux opremom za rad. Prevoz za volontere iz Žabljaka obezbijedio je gospodin Veljko Ostojić, dok je prirodne sokove za volontere u Danilovgradu obezbijedio gospodin Nikola Ćipović.

Saobraćaj duž cijeloga putnoga pravca regulisali su pripadnici saobraćajne policije - Uprave policije Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:38