Некадашњи радници на терену / -Б.Је.
08/12/2021 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Око 40 управника стамбених зграда у Пљевљима од Општине траже да им исплати 405.000 еура

Из Општине су обећавали да ће компензацијом кроз радове на зградама надокнадити новац који им дугује Агенција за стамбено-пословни фонд, али досад није реализовано ништа од тих обећања, казао је Дејан Јовановић

Око 40 управника зграда поднијело је тужбу против Општине Пљевља за накнаду штете због новца који им је Агенција за стамбено-пословни фонд остала дужна. Након што је Привредни суд прогласио банкрот у Агенцији за стамбено-пословни фонд, средином новембра прошле године, дуг према стамбеним зградама, запосленима, Пореској управи и добављачима износио је 1.130.088 еура, а цјелокупна имовина, по процјени судског вјештака машинске струке Бранка Лучића, процијењена је на 9.370 еура. Агенција је зградама за стамбено одржавање остала дужна око 405.000 еура, од чега је у Атлас банци остало заробљено око 114.000 еура.

Тужбе су поднијете посредством агенције "Лендра", а извршни директор Дејан Јовановић за медије је казао да су тужбе једини начин за наплату потраживања.

-На рачунима појединих зграда било је и до 10.000 еура за стамбено одржавање. Из Општине су обећавали да ће компензацијом кроз радове на зградама надокнадити тај новац, али досад није реализовано ништа од тих обећања, казао је Јовановић и додао да су се поједини управници обраћали надлежнима из Општине када су им биле неопходне интервенције на зградама, али нису наишли на разумијевање и помоћ у рјешавању проблема.

На једном од ранијих скупштинских засједања локалног парламента предсједник општине Игор Голубовић казао је да се мора вратити новац који је Агенција неовлашћено потрошила у претходних 10 година са рачуна грађана за одржавање стамбених зграда и да ће то бити учињено највјероватније кроз радове, међутим, ништа од тога.

Бивши директор Агенције за стамбено-пословни фонд Енвер Каљић раније је такође обећавао да ће сваки цент бити враћен.

Општина оснивач и дужник

-Оснивач Агенције за стамбено-пословни фонд је СО Пљевља,а цјелокупан удио у имовини је имовина оснивача. Оснивач је имао контролу над радом Агенције преко директора и Одбора директора у коме је имао већину. СО је такође на својим сједницама усвајала извештаје о раду Агенције, као и програме рада. Уколико нам не изађете у сусрет бићемо принуђени да своја права остваримо судским путем и свим дозвољеним средствима, поручују бивши радници у допису упућеном предсједнику општине Пљевља Игору Голубовићу.

Када је у питању поменуто локално предузеће, које је и званично угашено, оно је остало дужно значајна средства и својим радницима.

-Дуг Агенције за стамбено-пословни фонд према запосленима је око 91.000 еура, не рачунајући порезе и доприносе, казао је Зоран Анђелић, бивши радник, додајући да су послали Општини захтјев за планирање средстава из буџета, како би бивши радници били обештећени.

Како Агенција није имала своје имовине радници су своја права остваривали преко Фонда рада који је запосленима исплатио шест минималних зарада, у износу од 222 еура,а што је укупно 1.322 еура, као и доприносе за ПИО на минималну зараду за последњих шест мјесеци. Међутим, цјелокупна потраживања радника нијесу исплаћена.

Претходних дана у локалној управи нијесмо могли добити никакав коментар када је у питању тужба управника стамбених зграда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:00