/ Адел Омерагић - Адел Омерагић
28/12/2021 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омерагић: Одлука РТЦГ-а да прикаже филм “Quo vadis Aida” корак наприjед на путу сауочавања с прошлошћу

Какво смо ми то онда друштво, ако су нам хероjи ратни злочинци?

Одлука менаџмента Радио телевизиjе Црне Горе (РТЦГ) и генералног директора Бориса Раонића да Jавни сервис прикаже филм “Qуо вадис Аида”, коjи говори о геноциду над Бошњацима у Сребреници, корак jе наприjед на путу суочавања с прошлошћу, казао jе Адел Омерагић, портпарол Бошњачке странке.

Он jе истакао да jе филм “Qуо вадис Аида” на Филмском фестивалу у  Берлину проглашен за наjбоље овогодишње филмско остварење у Европи, док jе Jасна Ђуричић, коjа тумачи лик Аиде, проглашена jе за наjбољу европску глумицу.

- Нема траjног помирења без суочавања с прошлошћу. Иако jе рат у Босни и Херцеговини завршен приjе више од 25 година, нажалост и данас свjедочимо негирању геноцида у Сребреници и величању пресуђених ратних злочинаца. Какво смо ми то онда друштво, ако су нам хероjи ратни злочинци? Сигуран сам да ће одлука РТЦГ-а да публици прикаже оваj филм бити допринос у правцу истинског помирења. Разумиjевање прошлости кроз интерпретациjу чињеница, важан jе сегмент како би смо били свjесни шта се то догодило у Поточарима 1995. године, али и опомена да нам се више никада не понови Сребреница - казао jе Омерагић.

Подсjећа и да jе Бошњачка странка у претходном периоду све одлуке коjе jе доносила, то чинила с циљем помирења у друштву.

- И када смо предложили Резолуциjу о геноциду у Сребреници, то смо учинили с разлогом да као друштво пошаљемо поруку да jе суочавање с прошлошћу предуслов помирења - истакао jе Омерагић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:19