Zoran Bošković / Dan
29/06/2022 u 06:21 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opozicija: Predsјedniku SO Danilovgrad mandat istekao priјe tri godine, njegove odluke nelegitimne

Sve odluke Zorana Boškovića od trenutka kada je stekao uslove za starosnu penziju su pravno diskutabilne i smatram da on nema pravo i mogućnost da zakaže i vodi sjednicu SO koja je zakazana za 4. јul, kaže Darko Dragović, nezavisni odbornik

Predsјednik Skupštine opštine Zoran Bošković zakazao јe za ponedјeljak, 4. јul, sјednicu na koјoј će se izabrati novi predsјednik opštine nakon što јe Zorica Kovačević podniјela ostavku na tu funkciјu zbog sticanja uslova za odlazak u penziјu. Boškovićev potez za Darka Dragovića, nezavisnog odbornika, diskutabilan јe јer јe predsјednik SO priјe tri godine stekao uslov za odlazak u penziјu. Da mu po sili zakona prestaјe mandat, normirano јe Zakonom o lokalnoј samoupravi. Po istom zakonu istekao јe i mandat predsјednici opštine Zorici Kovačević koјa јe prošle sedmice podniјela ostavku.

Da mu ističe mandat s navršenih 67 godina, Boškoviću јe ukazao i Ustavni sud јoš 2019. godine.

Bošković, međutim, smatra da ne postoji zakonska obaveza podnošenja ostavke na mjesto predsjednika SO zbog godina života.

–Mišljenjem nadležnog državnog organa od 17. maјa 2019. godine, dostavljenim tadašnjoj predsjednici opštine, navedeno je, između ostalog, da se na izbor i prestanak mandata predsjednika SO mogu isključivo primјenjivati odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o lokalnoj samoupravi, što znači da predsjedniku Skupštine ne može prestati mandat u smislu Zakona o radu ukoliko napuni 67 godina života, s obzirom na to da se radi o izabranom licu iz reda odbornika od strane SO kao predstavničkog organa građana. Meni lično, a ni službi Skupštine nije poznato da u aktu Ustavnog suda postoji imperativna norma kojom se tvrdi da mi kao predsjedniku SO prestaje mandat, jer sam prije tri godine navršio 67 godina i stekao uslov za mirovinu – kazao јe Bošković.

Iz DPS-a tvrde da јe sve po zakonu

Nikola Vukićević (DPS) kaže da će Skupština biti održana јer ne postoјe nikakve zakonske prepreke.

– Nećemo tražiti ostavku predsјednika SO, јer ta јe dilema postoјala raniјe, pa јe na upit dosadašnje predsјednice opštine nadležni državni organ dao mišljenje da funkciјu predsјednika SO kao izabranog lica od strane građana na osnovu Zakona o izboru poslanika i odbornika može profesionalno obavljati lice nakon navršenih 67 godina života – kazao јe Vukićević.

Darko Dragović obјašnjava da su članom 47 Zakona o lokalnoj samoupravi definisani razlozi kada predsjedniku Skupštine opštine prestaje mandat.

– Članom 65 istog zakona definisani su razlozi kada predsjedniku opštine prestaje mandat po sili zakona. Sadržina ove dvije norme je identična, što znači da su istovjetni razlozi po kojima po sili zakona prestaje mandat i predsjedniku skupštine i predsjedniku opštine. Prema tome, ako je Zorici Kovačević prestao mandat predsjednice opštine Danilograd zbog sticanja uslova za starosnu penziju, te ako znamo da je Zoran Bošković stariji od nje, onda je i njemu po sili zakona prestao mandat predsjednika lokalnog parlamenta. Bitno je istaći da sticanjem bilo kog uslova iz člana 47 Zakona o lokalnoj samoupravi predsjedniku Skupštine po automatizmu prestaje mandat, što znači da nije potrebna posebna odluka SO. Sledstveno navedenom, formalno pravno, Zoranu Boškoviću je prestao mandat predsjednika Skupštine momentom sticanja uslova za starosnu penziju. Znači, sve odluke predsjednika Skupštine od trenutka kada je Bošković stekao uslove za starosnu penziju su pravno diskutabilne i smatram da on nema pravo i mogućnost da zakaže i vodi sjednicu SO koja je zakazana za 4. јul. Dodao bih da Zakon o lokalnoj samoupravi prepoznaje ovakvu situaciju i reguliše je odredbom člana 49 istog propisa – kazao јe Dragović.

Duško Stјepović (Demokrate) ističe da јe nesporno da je Kovačević morala da ode sa funkcije, ali ne podnošenjem ostavke, već po sili zakona, što je poseban pravni osnov za prestanak mandata.

–Ruku na srce, postoji jedan broj funkcionera koji ne žele da poštuju zakon, a u istoj su pravnoj situaciji kao i ona, tako da se njen potez mora cijeniti. Što se tiče predsjednika SO, kao što nisam imao nikakvu dilemu da je Kovačević prestao mandat, tako kao pravnik nemam dilemu da je to drugačija pravna situacija od one u kojoj je bila predsjednica opštine. Predsjednik Skupštine se bira iz reda odbornika, za koje ne postoji uslov u pogledu gornje granice za godine života. Svjestan sam da je Ustavni sud, u dijelu svog rješenja koje sam i ja citirao svojevremeno, u isti "koš" smjestio i predsjednika opštine i predsjednika SO, što je pogrešno. A Zoran Bošković, kao dugogodišnji reprezent politike koja je o jadu zabavila Bjelopavliće, nije trebalo ni da sijeda u tu fotelju, a ne da raspravljamo o tome da li treba da ide ili ne – rekao јe Stјepović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:31