/ -FOTO: DARKO JOVOVIć
29/12/2022 u 15:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Andrijevica će se privremeno finansirati: Povučena odluka o budžetu za narednu godinu

Iz Opštinskog odbora DF-a juče su iskazali nezadovoljstvo zbog povlačenja odluke o budžeta, ističući da su njihovi odbornici došli da, radi građana, podrže ovu odluku

Većonom glasova na danas održanoj sjednici lokalnog parlamenta u Andrijevici odlučeno je da se, na predlog nezavisnog odbornika Milana Mirkovića, sa dnevnog reda povuče predložena odluka o budžetu opštine Andrijevica za narednu godinu.

Za povlačenje pomenute odluke, pored Mirkovića koji je prošle godine napustio odbornički klub SNP-a i prešao u nezavisne odbornike, glasali su predstavnici DPS-a i odbornik Demokrata Bogdan Mijović, dok su preostali odbornici vladajuće koalicije bili protiv.

Odbornik Mirković je tražio da se, zbog, kako je naveo, neusaglašenosti određenih predloga po pitanju predloženog budžeta pomenuta odluka povuče i da se umjesto nje donese odluka o privremenom finansieanju budžeta Opštine Andrijevica za period januar-mart 2023. godine.

Očigledno je da predložena odluka o budžetu ne prati utvrđenu projekciju državnog budžeta uslovljenu usvajanjem pojedinih amandnama koje su podnijeli poslanici, a tiču se realizacije projekata na području opštine Andrijevica. Takođe, nijesu prihvađeni realni amandmani koje sam dao na odluku o budžetu.

image
-FOTO: DARKO JOVOVIć

Zato da ne bi pribjegavali glasanju odluke o predloženom budžetu, a čiji ishode se da vidjeti, predlažem da se ova odluka povuče i da Skupština donese odluka o privremenom finansiranju budžeta Opštine Andrijevica za period januar-mart.  

Mirković je svoje nezadovoljstvo u vezi predložene odluke o budžetu iskazao nakon što je predsjednik opštine Željko Ćulafić odbio da saglasnost na četiri amndmana koje je predložio.

Mirković je amandmanima tražio da se planirani budžet sa 3.059.600 eura poveća na 3.259.600 eura, te da se izdvoje sredstva u visini od 145.000 eura za finansiranje modernizacije putne infrastrukture i postavljanja rasvjete u mjesmoj zajednici Gračanica.

Nakon sjednice predsjednik opštine Željko Ćulafić je u izjavi za Dan kazao da će u datim okolnostima, u skladu sa zakonom, on sam donijeti odluku o privremenom finansiranju budžeta.

Iz DPS-a su ranije saopštili da neće podržati ponuđenu odluku o budžetu, navodeći kao razlog što je svega nešto više od deset odsto sredstava namijenjeno za kapitalne projekte.

Iz Opštinskog odbora DF-a juče su iskazali nezadovoljstvo zbog povlačenja odluke o budžeta, ističući da su njihovi odbornici došli da, radi građana, podrže ovu odluku.

- Bez obzira na nanešenu nepravdu zbog smjene potpredsjednika Raketića, nakon sastanka sa našim liderom Andrijom Mandićem, odlučili smo, prije svega, zbog građana Andrijevice i onih koji su nam dali povjerenje da prisustvujemo sjednici i podržimo odluku o Budžetu, kao i neke druge odluke od značaja za funkcionisanje lokalne uprave. Međutim, danas smo opet naišli na nesnalaženje ljudi koji se nalaze na rukovodećim pozicijama u Opštini Andrijevica, što svakako nije dobro. Zato insistiramo da se što prije sjedne za sto i stvorimo uslove da vladajuća većina što prije usvoji odluku o budžetu ili privrenom finansueanju – naveli su iz OO DF-a.

Na sjedini je većinom glasova data saglasnost na odluku o imenovanju Ivana Radojevića, iz redova SNP-a, za direktora Javne ustanove Centar za kulturu i sport „Mihailo Lalić“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:21