Ceremonija uručenja nagrada / - FOTO: OPšTINA BAR
02/04/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Bar druga najbolje rangirana lokalna samouprava u okviru Indeksa otvorenosti

Opština Bar je druga najbolje rangirana lokalna samouprava u okviru Indeksa otvorenosti i transparentnosti crnogorskih opština za 2022. godinu, naveli su u saopštenju.

Na bazi opsežnog istraživanja koje je sprovela NVO „Aktivna zona“ u saradnji sa agencijom Damar, a koje je uključivalo ispitivanje javnog mnjenja, fokus grupe i analizu internet prezentacija crnogorskih opština, Opština Bar se našla u samom vrhu u pogledu dostupnosti informacija i dokumenata od javnog značaja, dodaje se.

- Analizom je, kroz set od 50 pitanja, bilo obuhvaćeno šest ključnih tematskih oblasti: skupština opštine, budžet, borba protiv korupcije, opšte informacije, javne nabavke i oblast javnih rasprava, javnih konkursa i saradnje sa NVO. U pružanju informacija u oblasti javnih nabavki, kao važnog indikatora antikorupcionih politika, Opština Bar se pozicionirala kao lider, zauzevši prvo mjesto - navodi se u saopštenju.

Ceremonija uručenja nagrada upriličena je u okviru prvog Festivala lokalne demokratije, održanom u Podgorici. U ime Opštine Bar, ovo priznanje preuzela je menadžerka Opštine, Tanja Bardić.

Kako se dodaje, rezultati i preporuke iz analize su izvrsna osnova za dalji rad na unapređenju stanja u ovoj oblasti. Transparente opštine i njihove službe koje rade u najboljem interesu svojih građana su temelj savremene i funkcionalne lokalne demokratije kojoj težimo.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta „Partnerstvo za lokalnu demokratiju“, koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:12