/ фото: Општина Бар
06/09/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар издвојила 75.000 еура за санацију Дворца

Општина је, истовремено, поновила пријаву за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара код Министарства провјете, науке, културе и спорта за пројекат санационо

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић потписао је данас споразум са директором ЈП “Културни Центар” Еролом Маруновићем, којим је Општина из сопственог буџета издвојила 75.000 еура за хитну санацију крова завичајног музеја- Дворца краља Николе.

- Општина је препознала важност и ургентност отпочињања санације дворца те је, како би што прије отпочели радови, дио средстава опредијељен за програмске активности Барског Лјетописа, усмјерила за ову намјену, како би санација била завршена већ до краја године. Општина је, истовремено, поновила пријаву за додјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара код Министарства провјете, науке, културе и спорта за пројекат санационо-конзерваторских радова на згради Дворца краља Николе у Бару. Укупна вриједност радова  износи нешто преко 290 хиљада еура, док је предвиђени рок за завршетак санације објекта децембар 2021. године- речено је из Општине.

Подсјећају да је приликом своје званичне посјете Општини Бар у јуну ове године, предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић заједно са предсједником Општине Душаном Раичевиће, обишао објекат музеја- Дворац краља Николе, и том приликом казао да ће Влада опредијелити својим буџетом средства за радове на санацији Дворца.

- Како је локална управа већ усмјерила сопствена средства за санацију, вјерујемо да и Управа за заштиту културних добара разумије значај и неопходност овог пројекта Општине те да ће убрзати све неопходне процедуре како би се санација Дворца успјешно довршила у предвиђеном року. Санационо-конзерваторски радови на Дворцу подразумијевају дугорочно очување објекта, како његове спољашњости тако и унутрашњости, те обезбјеђивање квалитетног и адекватног чувања експоната у музеју те већу репрезентативност овог објекта као атрактивне туристичке локације. У оквиру радова планирана је санација крова на Дворцу, хидро и термо изолација, реконструкција фасаде објекта, замијена столарије и браварије, како спољашње тако и унутрашње, што ће Дворцу дати потпуно ново и свјеже рухо- наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:12